14. okt 2015.

Na RTS-u za 12 godina 63 reprize: Znate li ko je rekorder?

bela ladjaKrajem godine građanima će stići komplet od 12 uplatnica za TV taksu za RTS čija naplata počinje od januara 2016. godine. Još uvek nije utvrđen mehanizam prinudne naplate od neplatiša, a dok se mišljenja o tome da li je 500 dinara mesečno previše sukobljavaju, što po novinama, što po duštvenim mrežama, publika ima priliku da uživa u sedmoj reprizi serije „Bela lađa“

Ova serija je ponovo krenula odmah nakon osme reprize serije „Moj rođak sa sela“, a njoj je prethodila šesta repriza „Porodičnog blaga“ od 2003. godine. Ovo je ujedno i jedan od glavnih argumenata zakletih neplatiša, jer čitanje TV programa RTS-a u periodu od prethodnih nekoliko godina liči na neku vrstu pesme koja se stalno ponavlja.

Ipak, direktor RTS-a Dragan Bujošević ostaje pri tome da plaćanje takes mora da bude obaveza svakog građanina, a nedavno je u Nišu na prvoj Javnoj raspravi o programima RTS-a reako da će Vlada morati da osmisli način da neplatiše natera da plate porez, budući da se ne radi o dobrovoljnij stavci.

– Ne postoji zemlja u kojoj je dobrovoljno i to je elementarna činjenica. U Hrvatskoj, ako ne platite TV pretplatu, ne dobijete platu, blokiraju vam platu. Zato je naplata u Hrvatskoj 98 odsto, zato što imaju prinudnu naplatu – rekao je on pre par dana. Već sutradan je, kao svojevrsna potvrda da RTS ne menja svoje stavove, na malim ekranima po sedmi put krenuo da pevuši Šojić.

moj rodjak sa selaIzgleda da rukovodstvo RTS-a ne mari mnogo za kritike koje se na račun besomučnih repriza stalno šire društvenim mrežama. Štaviše, Bujošević najavljuje da menjanja programske šeme neće biti, jer publika “pozitino reaguje na ovaj program”.

– Ljudi vole da gledaju domaću seriju na srpskom jeziku. Ako ima iole pristojan kvalitet, pobediće bilo koju stranu seriju koja je svetski hit. Letos smo reprizom serije “Selo gori, a baba se češlja” potukli četiri turske serije na komercijalnim televizijama – objasnio je on.

Odluku o tome da će takse iznositi 500 dinara na mesečnom nivou upravni odbori Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine doneli su još u junu, ali je tek nedavno utvrđen izgled uplatnica koje će nam uskoro stići na kućnu adresu. Trebalo bi da liče na uplatnice za telefon, a rok za plaćanje će biti 5. u mesecu za prethodni mesec. Tako da će građani prvu taksu platiti u februrau za januar 2016. godine.

Javni servis je imao 1,5 miliona pretplatnika, a ako bi svi oni nastavili da plaćaju taksu, RTS bi na godišnjem nivou samo od toga zarađivao 75 miliona evra. Iako se za sada ne zna sa sigurnošću na koji način će neplatiše biti primorane da daju novac, niti da li će se eventualno naplata ipak vršiti preko EPS-a, jedno ostaje sigurno – rode će se, bar na RTS-u, sigurno vratiti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend