14. okt 2015.

Pogrešna računica direktora javnog servisa

rts2Zahtev da se donese zakon kojim bi pretplata za javni servis u Srbiji bila obavezna i da građani ne mogu da prime platu ako ne plate pretplatu je neprihvatljiv ako se u istom zakonu ne bi regulisalo i da visina zarada od najmanje 800 evra bude obaveza, stav je Centra za zaštitu potrošača Forum

„Sa minimalnom cenom rada od 121 dinar (jedan evro) po satu, koju je za 2016.godinu odredila Vlada Republike Srbije, nije moguće plaćanje pretplate, jer sa minimalnom mesečnom zaradom do 180 evra ne može se pokriti ni četvrtina zvanične cene prosečne potrošačke korpe od 65.000 hiljade dinara, smatra Forum.

„Ni ideja o vezivanju pretplate za račune za električnu energiju nije rešenje, jer prema zvaničnim podacima u Izveštaju radne grupe Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, dostavljenog Vladi Republike Srbije septembra 2012. godine. stoji da u Srbiji oko 3.500.000 (trimilona petsto hiljada) građana ima dugove za utrošenu električnu energiju i da se dugovi kreću od 100.000 do više milona dinara. Prema tome, sasvim je sigurno da se ne može očekivati od građana koji ne plaćaju električnu energiju da će plaćati pretplatu za javni servis.

Forum ističe da finansiranje putem pretplate ne obezbeđuje stabilan prihod za rad javnih servisa, dokazuje i to da su mnoge zemlje to shvatile i ukinule pretplatu: Kipar, Mađarska, Island, Holandija, Portugal, Crna Gora, Bugarska.

„Kao što se vidi i Holndija, kao zemlja koja je jedan od osnivača Evropske unije, je ukinula pretplatu iako je u toj državi minmalna mesečna zarada 1.500 evra. Svakako da treba da se pronađe održiv i stabilan način finansiranja javnog servisa, ali je sasvim sigurno da finansiranje putem pretplate to nije. Jedan od mogućih modela je primer Austrije, jedne od najuređenijih država u Evropskoj uniji. Prema tom modelu, koji se primenjuje za finansiranje organizacija – ustanova od javnog intersa, koje i same ostvaruju određene prihode, iz budžeta Republike Austrije se uplaćuje tim organizacijama onoliko sredstava koliko one same prihoduju, ocenio je predsednik Foruma Jovan Jovanović.

1 komentar za: “Pogrešna računica direktora javnog servisa

  1. mira

    PRE nego sto pocnu da naplacuju svoj harac, neophodno je da od RTSa naprave Javni servis!

    17. окт 2015. at 13:50

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend