14. okt 2015.

Pritužbu NUNS-a za diskriminaciju novinara MUP prosledio Policiji Beograda

mupPritužbu Nezavisnog udruženje novinara Srbije na postupanje neimenovanog policijskog službenika zbog uskraćivanja slobode kretanja, ometanja i diskriminacije novinara lista Danas Božidara Andrejića, Sektor unutrašnje konktrole MUP Srbije prosledio je Policijskoj upravi Beograda. Objavljujemo pismo MUP Srbije koje je danas dostaljeno NUNS-u:

Ministarstvu unutrašnjih poslova republike Srbije, Sektoru unutrađnje konktrole policije, upuztili ste pritužbu kojom se pritužujete na postupanje policijskih službenika Policijske uprave za grad Beograd u vezi dogažaja od 27.09.2015. godine. S tim u vezi, obaveštavamo vas da smo na osnovu čl. 180 Zakona o policiji I čl. 4 st. 2 Pravilnika o postupku rešavanja pritužbi, Vašu pirtužbu prosledili na nadležnost Policijskoj upravi za grad Beograd”.

NUNS je pritužbu MUP Srbije uputio 30. septembra 2015. Opisujući događaj, NUNS je naveo da je 27. septembra, u Beogradu, na uglu ulica Svetozara Radića i Crnogorske, novinar Božidar Andrejić naišao na kordon policije koji je obezbeđivao protestni skup, i da mu je kretanje preprečio policijski službenik koji mu je, „kao uslov za nastavljanje kretanja, odnosno prolazak iza kordona tražio na uvid člansku kartu Srpske napredne stranke“. Andrejić je policajcu ponudio svoju novinarsku legitimaciju NUNS-a, „koju policijski službenik nije želeo da pogleda inistirajući ponovo na  pokazivanju članske karte SNS, te mu prolazak ipak nije omogućen“.

NUNS je uložio pritužbu zbog postupanje policijskog službenika koji je novinaru Božidaru Andrejiću uskratio osnovno ljudska pravo slobodnog kretanja zajamčeno Ustavom, međunarodnim konvencijama i zakonima Republike Srbije. Pored toga, novinara Andrejića je policijski službenik “sprečio da prisustvuje događaju za koji je bio i profesionalno zainteresovan, čime je prekršen čl. 4. Zakona o javnom informisanju i medijima koji zabranjuje svaki vid posredne i neposredne diskriminacije novinara, a naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju”. Time je “dajući sebi za pravo da novinaru ograniči pristup javnom događaju, službenik MUP-a izvršio cenzuru medija koja je članom 50. Ustava Republike Srbije najstrožije zabranjena, naročito ako potiče od strane organa izvršne vlasti”.

Uz pritužbu, priložen je i tekst Božidara Andrejića o događaju, objavljen na sajtu lista Danas u noći 27.09.2015.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 13. oktobra 2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend