25. mar 2015.

Najava: Konferencija o bezbednosti novinara – Nasilje najrizičniji oblik mešanja u profesiju

Srbija će u svojstvu predsedavajuće Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u četvrtak i petak organizovati konferenciju o bezbednosti i integritetu novinara u regionu OEBS-a, navodi se na sajtu OEBS-a. Kako se ističe, „nasilje protiv novinara i dalje ostaje najrizičniji oblik mešanja u novinarsku profesiju“

Navodi se da se nakon tragičnih događaja s početka januara, odnosno gnusnog napada na redakciju satiričnog magazina Šarli Ebdo u Parizu, upućuju snažni i jasni javni pozivi da se sačuva sloboda izražavanja, a debate u vezi sa ograničenjima prava i sloboda vode su u celom regionu OEBS-a.

„Svrha konferencije jeste da se ispita i razmotri aktuelna situacija u vezi sa bezbednošću novinara, obezbedi forum za razmenu informacija, podele i problemi i dobre prakse, diskutuje o nužnim reformama u vezi sa zakonima i pravnim instrumentima, te upute sugestije vladama kako da unaprede zaštitu i integritet novinara“, precizira se na sajtu OEBS-a. Na dvodnevnom skupu učestvuju predstavnici vlada, medija, akademskih institucija, nevladinih organizacija i pravnici iz država članica OEBS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend