25. mar 2015.

Direktor RTS-a za 45 dana

RTS_logo.svgOd 26 pristiglih prijava na konkurs za mesto generalnog direktora RTS-a, Upravni odbor je na jučerašnjoj sednici ustanovio da je samo devet kandidata predalo potpunu dokumentaciju. Za pet prijava će se obaviti dodatne provere, dok je 12 odbačeno zbog nepotpune dokumentacije

Među prihvaćenim prijavama su Aleksandar Crkvenjakov, Dragan Đukić (RTV Delta – Novi Sad), Sandra Keser, Emin Golubović, Vilibald Erić, Dragan Karadžić, Aleksandar Avramović, Dragan Bujošević i Aleksandar Milutinović.

Među onima kojima će proveravati dokaze o iskustvu na rukovodećim položajima su: Mladen Dražetin, reditelj Stanko Crnobrnja, Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara, Branislav Guzina i Milan Nikolić.

Među odbačenim prijavama su – Aleksandar Kržavac, Filip Mladenović, Svetislav Nedeljković, Predrag Maksimović, Slobodan Orlić, Miloš Tanasković, Mioljub Krsmanović, novinar Miodrag Popov, Igor Mihaić, Mihajlo Rabrenović, Dejan Stanković i Zoran Kusovac.

Upravni odbor ima rok od 45 dana da donese odluku o imenovanju direktora RTS-a. U narednom periodu će svi koji ispunjavaju uslove konkursa biti pozvani na razgovor, nakon čega će članovi UO glasati. Moguća su tri kruga glasanja, a ukoliko ne bude izabran direktor posle trećeg kruga glasanja, biti raspisan novi konkurs. Upravni odbor će u narednom periodu proveravati i da li su kandidati nosioci javnih funkcija ili funkcija u političkim partijama, što je nespojivo sa uslovima konkursa.

Niko od kandidata se juče nije pojavio u sali RTS-a u Takovskoj ulici, gde su otvarane zapečaćene koverte sa prijavama.

Aleksandar Crkvenjakov, nekadašnji direktor RTS-a

– Ne očekujem ništa, jer ne poznajem članove Upravnog odbora. Kandidovao sam se jer je raspisan konkurs. Imam velikog iskustva u televizijskom radu i vođenju televizije, tako da to može da mi bude prednost nad ostalim kandidatima.

Saša Mirković, predsednik Skupštine Zaječara

– Ne bih se izjašnjavao o svojim prednostima u odnosu na kandidate, jer u ovom trenutku ne znam ko se sve prijavio na konkurs, a mislim da to nije ni pošteno. Imam samo reči hvale i za Aleksandra Crkvenjakova i za Dragana Bujoševića, koji poznaju televiziju, produkciju i menadžment. Osim iskustva, u prilog mom eventualnom izboru ide plan i program rada RTS-a u narednih pet godina, koji sam napisao. RTS treba da se razvija komercijalno i da što manje opterećuje i gledaoce i budžet Srbije. Javni servis nije na pravom mestu u odnosu na potencijale koje poseduje.

Dragan Bujošević, novinar

Ne bih ništa govorio unapred. Nema potrebe za tim. Pričaćemo o tom potom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend