23. dec 2014.

Nakon tragedije u Mariboru slovenski novinari dogovorili jačanje etike u izvještavanju

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Glavni urednici devet vodećih slovenskih medijskih kuća danas su potpisali dogovor kojim su se obvezali na jačanje etičkih i profesionalnih načela, te dodatno obrazovanje novinara i urednika.

Glavni povod za dogovor je nedavna tragedija u Mariboru, kada se zbog internetnog i medijskog nasilja ubio ravnatelj srednje škole kojega su učenici snimili u spolnom aktu s kolegicom, što su mediji pratili, objavljujući detalje i osobne podatke upletenih.

To je novinarska organizacija ocijenila teškim kršenjem profesionalnih i etičkih standarda radi pukog podizanja gledanosti i tiraže, te odlučila poduzeti korake protiv senzacionalizma i neetičkih praksi.

Prema potpisanom dogovoru vodećih medijskih kuća, njihovi će se glavni urednici ubuduće sastajati najmanje tri puta godišnje na „uredničkom forumu“, te raspravljati o profesionalnim i etičkim dilemama. Uz to, redakcije se potiču na financiranje dodatnih programa obrazovanja za novinare o etičnosti i profesionalnom ponašanju urednika i novinara.

Formirat će se i posebno neovisno stručno tijelo koje će novinarima davati savjete u slučajevima kad postoji dilema između prava na medijsku slobodu i izražavanje s jedne i ustavom zajamčena prava građana s druge strane.

Stepišnik: Ovo je savez između novinara i javnosti!

Predsjednik slovenskog novinarskog društva Matija Stepišnik rekao je da je dogovor posljedica tragičnog mariborskog događaja iz kojega treba izvući pouke.

„Ovo je prvi korak u uspostavljanju savezništva između novinara i javnosti. Tragični epilog mariborskog slučaja ujedno je i prilika da se slovensko novinarstvo konstituira na način zbog kojega neće tako često, a ponekad i opravdano, dolaziti na optuženičku klupu javnosti“, kazao je Stepišnik.

Novinarsko društvo pozvalo je i redakcije kuća komercijalnog i tabloidnog profila da se pridruže dogovoru i sudjeluju u budućim aktivnostima uredničkog foruma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend