18. okt 2014.

Naprednjaci protiv rasprave o slobodi medija u Skupštini

pavicevicvelikaSrpska napredna stranka u Skupštini Srbije ne dozvoljava javnu raspravu o slobodi medija, tvrdi opozicija u Skupštini Srbije.

Poslanik Nove Stranke Vladimir Pavićević postavio je na svoj tviter nalog tvrdnju da SNS opstruiše raspravu o medijskim slobodama.

Sednica skupštinskog Odbora za kulturu i bezbednost je danas prekinuta zbog neslaganja poslanika SNS i DS o tome ko je cenzurisan u medijima.

 Ovaj Odbor je i prošle nedelje odbio inicijativu koju je podnela poslanica DS Vesna Marjanović uz obrazloženje da ne žele predstavnika NUNS-a, a poslanik SNS Vladimir Đukanović tražio je da se umesto predstavnika NUNS-a pozove glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J Vučićević.

dnevni red

tweet

Sednica Odbora za informisanje prekinuta je danas posle pola sata jer članovi tog skupštinskog tela nisu postigli dogovor o definisanju tačke dnevnog reda koja se odnosi na cenzuru u medijima.

Članovi vladajuće koalicije predložili su da se na sednici raspravlja o Ištvanu Kaiću, koji se žali na cenzuru u medijima, dok su demokrate tražile da se raspravlja i o slučaju Olje Bećković i Predraga Sarape.

Iako su se svi članovi odbora zalagali da se o cenzuri u medijima raspravlja, određena je polusatna pauza zbog proceduralnih razloga.

Pre glasanja o dnevnom redu, članica odbora iz SNS Sanja Nikolić predložila je da se na sednici raspravlja o slučaju Ištvana Kaića, koji, prema njenim rečima, predstavlja primer cenzure. Ona je rekla da je Kaić, nakon što je u Politici objavio tekst o Olji Bećković, „naišao na zid“.

– Smatram da je to klasičan primer cenzure – rekla je Nikolić, na šta je predsednica Odbora Vesna Marjanović odgovorila da materijal o tome nije dostavljen članovima Odbora, te da se o tome može raspravljati na narednim javnim slušanjima.

Članica odbora iz DS Aleksandra Jerkov rekla je da, ukoliko se odbor opredeli da govori o slučaju Ištvana Kaića, treba govoriti i o slučaju Olje Bećković i Predraga Sarape.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da se o svim slučajevima moglo raspravljati i u okviru već predloženog dnevnog reda u kome stoji da treba održati javno slušanje o slobodi medija, koje inicira Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Najveću polemiku između članova odbora DS i SNS, izazvalo je glasanje o tačkama dnevnog reda, jer je, kako smatraju predstavnici SNS, prekršena procedura.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend