13. avg 2014.

Nastavlja se istraga u slučaju „Ćuruvija“

slavko_curuvija-750x400Tužilaštvo za organizovani kriminal tokom ove sedmice nastavlja dopunu istrage u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, koju je naložio sud, kada je ukinuo podignutu optužnicu protiv četvorice okrivljenih. Kako saznajemo, u tužilaštvu je juče saslušana kao svedok Aleksandra Radojičić, a za danas su planirana saslušanja Dragana Karleuše i Lazara Jankovića.

Planirano je da juče budu saslušani i Veselin Lečić, bivši funkcioner JSO, i Branko Važić, bivši načelnik jednog odeljenja u beogradskom DB, čije je prvo saslušanje prekinuto kada je pozlilo advokatu Zori Dobričanin-Nikodinović, ali se oni nisu odazvali.

Kako saznajemo, tužilaštvo je pozvalo i svedoke koji nisu na listi onih čije je saslušanje tražio sud, kada je ukinuo optužnicu. Saslušanja su zakazana u toku letnje pauze, zbog čega su branioci prekinuli godišnje odmore. Prema informacijama do kojih je „Politika” došla, tužilaštvo još nije dalo nalog za veštačenje koje treba da utvrdi da li je u Ćuruviju pucano iz „škorpiona” sa prigušivačem.

Prema informacijama do kojih je „Politika” došla, tužilaštvo još nije dalo nalog za veštačenje koje treba da utvrdi da li je u Ćuruviju pucano iz „škorpiona” sa prigušivačem.

U dopuni istrage treba da bude obavljeno i veštačenje povreda koje je tada zadobila Branka Prpa. Posle dva ukinuta rešenja o produženju pritvora Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, Viši sud je i treći put doneo istovetno rešenje. Ovoga puta, prema rečima Zore Dobričanin-Nikodinović, obrazloženje za produženje pritvora odnosi se na zaprećenu kaznu koja može biti veća od deset godina.

Prethodno je Apelacioni sud više puta ukinuo rešenje Višeg suda o pritvoru, koje je bilo obrazloženo uznemirenjem javnosti, jer bi se puštanje na slobodu, po oceni suda, u medijima moglo protumačiti kao najava oslobađajuće presude. Apelacioni sud je naveo da je takav razlog nerazumljiv i da je pritvor mera obezbeđenja prisustva i ne može biti time prejudicirana konačna odluka suda o krivici i krivičnom delu.

Takav zaključak, smatra Apelacioni sud, bio bi u suprotnosti sa pretpostavkom nevinosti, zakonom i Ustavom. Pošto je Viši sud ovoga puta odluku o produženju pritvora obrazložio visinom zaprećene kazne, odbrana je još jednom uložila žalbu, a odluka Apelacionog suda se očekuje.

Podsećamo, Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu nije potvrdilo optužnicu za ubistvo Ćuruvije, već je vratilo predmet u fazu istrage, smatrajući da je potrebno ispitati određene svedoke, obaviti sudskomedicinska veštačenja, kao i dopunsko balističko veštačenje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend