17. sep 2014.

NDNV: Apelacioni sud u Novom Sadu ugrožava medijske slobode

logondnvNezavisno društvo novinara Vojvodine veoma je zabrinuto zbog odluke Apelacionog suda u Novom Sadu da poništi presudu novosadskog Višeg suda kojom je odbijena tužba protiv Bečejskog mozaika, a koju je protiv ovog lista podnela predsednica bečejskog Udruženja gorana Marija Miković.

NDNV smatra da je ovom odlukom Apelacioni sud u Novom Sadu ozbiljno ugrozio medijske slobode, poništavajući presudu koja je bila utemeljena u zakonu i međunarodnoj sudskoj praksi, istovremeno donoseći pravno apsurdno obrazloženje koje praktično znači da novinari i mediji mogu biti kažnjeni zbog izrečenih vrednosnih sudova.

Podsećamo da je tužilja podnela tužbu zbog pisma čitaoca u Bečejskom mozaiku kojom se kritikuje seča stabala u Goranskom parku u Bečeju, a da je u istom broju lista, na istoj strani, imala priliku da saopšti svoje viđenje ove seče. Pored toga, Savet za štampu je u martu ove godine doneo odluku po kojoj Bečejski mozaik u ovom slučaju nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Sudska praksa u Srbiji nije naklonjena medijskim slobodama i profesionalnom novinarstvu i tim pre je zastrašujuće da se i dobri sudski primeri, kakva je odluka prvostepenog suda u ovom slučaju, poništavaju i vraćaju na ponovni postupak, čime se šalje opasna društvena poruka da medijske slobode u ovoj zemlji ne postoje ili da postoje samo za one medije koji su u službi vlasti.

Dok pojedini tabloidi i mediji svakodnevno na najdrastičniji način krše zakone i sve profesionalne i civilizacijske norme, ponižavajući građane Srbije, dotle se mediji koji se nalaze van kontrole vlasti nalaze pod baražnom političkom, ekonomskom i sudskom paljbom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend