13. feb 2016.

NDNV: Građanska akcija i otpor režimskim medijima

novine_kontejner“Slika i prilika same vlasti”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da su “široka građanska akcija i otpor” jedino što preostaje u borbi protiv režimskih medija koji svakodnevno “na najsramniji način” krše elementarne ljudske norme i kao takvi predstavljaju “sliku i priliku same vlasti”.

To udruženje je režimske medije, “na čelu sa Informerom i RTV Pink”, optužilo da svojim “skarednim izveštavanjem, svakodnevnom dehumanizacijom i pozivima na linč članova nezavisnih regulatornih tela, nevladinih aktivista, političkih protivnika i neistomišljenika, ali i članova njihovih porodica”, kao i različitih država i naroda, javnost zasipaju “mržnjom”.

“Umesto da pokažu barem najminimalnije dostojanstvo i društvenu svest, i da se koliko-toliko ogradi od paramedijskih fenomena, predstavnici vlasti im daju puni legitimitet, pritom šaljući jasnu poruku da ti ‘fenomeni’ rade po njihovom nalogu, te da imaju njihovu punu podršku”, piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da takav način izveštavanja može da ima “veoma, veoma loše” društvene posledice, možda čak i onakve kakvo je ratnohuškačko novinarstvo Srbije imalo s kraja osamdesetih i početka devedesetih.

“NDNV sa žalošću posmatra kako ovi mediji uništavaju i mlade novinare koji u njima rade i koji će tom činjenicom biti obeleženi ceo život. Medijska regulativa i samoregulativa pokazala je svoju potpunu nemoć. Jedino što preostaje, po našem mišljenju, jeste široka i temeljna građanska akcija i otpor”, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend