16. nov 2016.

NDNV i OEBS objavili priručnik za medije civilnog društva

„Polako shvatamo da mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji imaju agendu potpuno suprotnu javnom interesu”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa Medijskim odeljenjem Misije OEBS-a u Srbiji objavilo je publikaciju o medijima civilnog društva “Mediji civilnog društva – uputstvo za upotrebu”.

Reč je o vodiču kroz medije civilnog društva i nastojanju da se stručnoj i široj javnosti predstavi taj medijski fenomen koji je u zemljama razvijene demokratije značajno oruđe građana u zadovoljavanju javnog interesa u sferi javnog informisanja, a u Srbiji nedovoljno poznat i svakako nedovoljno korišćen model medijskog organizovanja, naveo je NDNV u današnjem saopštenju za javnost.

Publikacija sadrži tekstove medijskih stručnjaka o iskustvima razvijenih zemalja sa civilnim medijima, pravnom okviru za delovanje takvih medija u Srbiji, kao i mogućnosti zadovoljavanja prava i potreba nacionalnih i drugih manjina kroz ova glasila.

Publikacija sadrži i praktične savete kako da se zasnuje i organizuje menadžment ovih medija, koji su najefikasniji modeli upravljanja i pronalaženja sredstava za rad, kao i informacije kako programski i finansijski kreirati, realizovati i pratiti medijske projekte.

“Sigurni smo da će vreme pred nama, pogotovo u kontekstu kontinuiranog razvoja tehnoloških mogućnosti, pozitivno uticati na svest građana, novinara, nevladinih organizacija i regulatornih tela o značaju razvoja medijske scene civilnog društva. Polako shvatamo da mediji civilnog društva mogu biti značajna alternativa stranačkim i korporativnim medijima koji imaju agendu potpuno suprotnu javnom interesu”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je model medija civilnog društva od neprocenjivog značaja i za manjinsko, višejezično, regionalno i lokalno informisanje.

“Upravo zbog toga čudi činjenica da se ovaj model dugo ignorisao ne samo od strane vlasti i regulatornih tela, već i od predstavnika manjinskih zajednica i civilnih organizacija”, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend