08. okt 2014.

Nedopustivo objavljivanje ličnih podataka

kompkatanacNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje potez redakcije portala Telepromter koja je u okviru teksta „Objavljujemo: Sve tajne SNS botova – fotografije, uputstva, programe, telefone…“ objavila brojeve mobilnih telefona desetine ljudi koji, kako se navodi, rade u internet timu Srpske napredne stranke.

NUNS smatra da je nedopustivo objavljivati lične podatke i podseća da mediji moraju poštovati zaštitu privatnosti i zaštitu podataka o ličnosti, što je u Srbiji regulisano i sankcionisano zakonima.

Takvo ponašanje medija je i u potpunoj suprotnosti sa Kodeksom novinara Srbije, što redakcija Telepromtera i sama priznaje u pomenutom tekstu navodeći da objavljuju „suprotno svim pravilima i novinarskim kodeksima, brojeve telefona, email adrese i adrese koordinatora Internet tima SNS-a u izvornim obliku, bez ikakve cenzure“.

NUNS smatra da u ovom slučaju čak ne može postojati ni opravdani izuzetak kada je reč o poštovanju ličnih podataka ljudi, jer objavljivanje brojeva mobilnih telefona ni u kom slučaju ne može biti od interesa javnosti.

Zbog svega navedenog, NUNS apeluje na redakciju Telepromtera da ukloni lične podatke navedenih pojedinaca sa svog portala i barem donekle zaštiti njihovu privatnost, kako ne bi dalje nanosili štetu tim ljudima koja je objavljivanjem njihovih brojeva već načinjena.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend