08. okt 2014.

Nedopustivo objavljivanje ličnih podataka

kompkatanacNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje potez redakcije portala Telepromter koja je u okviru teksta „Objavljujemo: Sve tajne SNS botova – fotografije, uputstva, programe, telefone…“ objavila brojeve mobilnih telefona desetine ljudi koji, kako se navodi, rade u internet timu Srpske napredne stranke.

NUNS smatra da je nedopustivo objavljivati lične podatke i podseća da mediji moraju poštovati zaštitu privatnosti i zaštitu podataka o ličnosti, što je u Srbiji regulisano i sankcionisano zakonima.

Takvo ponašanje medija je i u potpunoj suprotnosti sa Kodeksom novinara Srbije, što redakcija Telepromtera i sama priznaje u pomenutom tekstu navodeći da objavljuju „suprotno svim pravilima i novinarskim kodeksima, brojeve telefona, email adrese i adrese koordinatora Internet tima SNS-a u izvornim obliku, bez ikakve cenzure“.

NUNS smatra da u ovom slučaju čak ne može postojati ni opravdani izuzetak kada je reč o poštovanju ličnih podataka ljudi, jer objavljivanje brojeva mobilnih telefona ni u kom slučaju ne može biti od interesa javnosti.

Zbog svega navedenog, NUNS apeluje na redakciju Telepromtera da ukloni lične podatke navedenih pojedinaca sa svog portala i barem donekle zaštiti njihovu privatnost, kako ne bi dalje nanosili štetu tim ljudima koja je objavljivanjem njihovih brojeva već načinjena.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend