21. okt 2016.

Nekorektan postupak ombudsmana

10121 - Dnevni list Danas - logoOdgovor redakcije: Nije prvi put da se gospodin Saša Janković ljuti na pisanje Danasa o njegovoj eventualnoj kandidaturi na predsedničkim izborima ili o eventualnoj podršci koju bi u tom slučaju mogao da očekuje

On u svom reagovanju ističe da štiti, između ostalog, i Ustavom zagarantovano pravo građanina da bira i bude biran na izborima, tako valjda i Danas po Ustavu ima pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i izveštavanja.

Naše pravo na tu slobodu uključuje i uredničku procenu šta je u interesu javnosti i šta javnost interesuje. List Danas, naime, ne uređuju niti političari, niti nezavisni kontrolni organi, već urednici.

Budući da učešće kako političara tako i javnih ličnosti na izborima smatramo pitanjem od javnog interesa, u tom kontekstu se bavimo i mogućnošću da gospodin Janković bude predsednički kandidat. Posebno zato što on tu mogućnost nikada nije javno odbacio, bez obzira kakvim motivima taj svoj stav objašnjava.

Niko iz naše redakcije, naime, nema nameru da bude predsednički kandidat na izborima, pa ako nas neko pozove da nas to pita, mi jasno odgovaramo: „Nećemo se kandidovati“. Kod gospodina Jankovića je u pitanju neko čudno vrdanje oko ovog pitanja za koje ima svoje opravdanje. I to opravdanje možemo da poštujemo ili ne, ali nisu novinari naše redakcije krivi ako imaju informaciju koju gospodin Janković ne želi da potvrdi, a kako primećujemo – ni da demantuje.

Kako živimo u vremenu brzih komunikacija i očekujemo da javne ličnosti budu dostupne medijima i da prema njima nastupaju sa dobrom verom, a ne sa omalovažavanjem, tako smo i ovaj put kao i svih prethodnih gospodina Jankovića zamolili za proveru tvrdnje naših dobro obaveštenih izvora. Smatramo da ne možemo da snosimo odgovornost što javne ličnosti ponekad ne nađu za shodno da se odazovu na pitanje naše redakcije. Čak i ako je pitanje poslato u telefonskoj poruci na nama poznati i važeći broj telefona Saše Jankovića. Uzgred, nemaju svi mobilne telefone i aplikacije koje automatski vraćaju poruke da je poslato pitanje pročitano. To što je gospodin Janković prvo reagovao na društvenim mrežama, predstavljajući u iskrivljenom svetlu tekst u jučerašnjem Danasu (u kontekstu da je njegova izjava neprofesionalno izmišljena) mada lepo piše da je reč o tvrdnji izvora i da zaštitnik građana nije odgovorio na pitanje novinara, jeste razlog za zabrinutost. Jer, ako je to praksa zaštitnika građana, koji je, uzgred, pre desetak dana odbio da da intervju novinaru Političke rubrike Danasa, bez jasnog obrazloženja (odgovor u sms poruci glasi „drugom prilikom“), šta onda možemo očekivati od ostalih aktera na javnoj sceni koji nisu zaštitnici građana ni funkcijom ni „inače“.

Pritom, list Danas veoma ceni i podržava rad Zaštitnika građana. Jedino je Danas objavio ceo njegov izveštaj o rušenju u Savamali. Jedino je Danas od dnevnih listova otvoreno branio Sašu Jankovića zbog linča koji je doživljavao u pojedinim medijima, pa je jučerašnji splet događaja u najmanju ruku nekorektan sa njegove strane.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je demantovao pisanje Danasa da će biti nezavisni kandidat na izborima za predsednika Srbije i rekao da je naš list tim pisanjem naneo veliku štetu instituciji koju predstavlja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend