05. dec 2015.

Neopravdane optužbe SNS protiv Olivere Kovačević

olivera_kovacevic_mondoNezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da je potpuno neopravdana i neprihvatljiva optužba Srpske napredne stranke da se urednica RTS Olivera Kovačević „brutalno politički meša“ u istražne radnje koje preduzima policija po nalogu Tužilaštva, te da je cilj ove kritike disciplinovanje novinara

Posebno je opasna tvrdnja SNS da je ta stranka “bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa“. Olivera Kovačević je juče izjavila da „bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira“.

NUNS takođe izražava očekivanje da istraga povodom uznemiravajućih tvrdnji i optužbi u javnom obračunu TV Pinka i Informera, s jedne strane, i Kurira, s druge, neće biti selektivna.

Ustav, domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije garantuju slobodu mišljenja i izražavanja, a bilo kakvi politički, partijski ili ekonomski pritisci na slobodu govora nedopustivi su u jednom demokratskom društvu.

NUNS pozdravlja stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović da premijer Aleksandar Vučić i sve ostale državne strukture moraju da urade sve što je u njihovoj moći kako bi prestale pretnje novinarima.

“Naravno da postoji i odgovornost novinara za izgovorenu i pisanu reč, zato mislim da je vrlo bitno da se time, odnosno novinarima koji ne poštuju novinarski kodeks, bave samoregulatorna tela“, ukazuje Dunja Mijatović.

Sekretarijat NUNS-a
U Beogradu 04.12.2015.

 Foto: Mondo 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend