14. feb 2016.

Nezakonito ugasili televiziju, a pare ne vraćaju

radoslav_lazicBorba Radosava Lazića, vlasnika i direktora nekadašnje TV Stil iz Lapova, traje devet godina, samo zato što Poreska uprava u Svilajncu ne želi da postupi po odluci viših sudskih instanci

Možda se još neko seća TV Stil iz Lapova, koja je pre sedam godina, sticajem čudnih okolnosti, nestala s medijskog neba Srbije. Bila je to mala, ali izuzetno popularna televizija u srcu Šumadije koju su pratili gledaoci iz čitavog regiona.

TV Stil je zvanično prestala sa radom 2009. godine, kada je izbrisana iz APR-a, ali je njeno gašenje, zapravo, počelo još 2007, svega dan-dva nakon emisije „Ispadanje” u kojoj su gostovali tadašnji predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović Bidža i još uvek aktuelni predsednik batočinske opštine Radiša Milošević, koji je u tom TV duelu zamenjivao svog partijskog kolegu, moravskog lidera Demokratske stranke, danas prvog čoveka Svilajnca Predraga Milanovića.

– Televiziju je ugasila Poreska uprava u Svilajncu, ali ne mogu da se otmem utisku da je tome kumovala i politika, odnosno naša partijska država. Poreznici su kod mene došli svega 36 sati nakon emitovanja emisije „Ispadanje”, a te 2007. šefica Poreske uprave u Svilajncu bila je Milanovićeva snaja. On nije želeo da dođe u emisiju, iako sam ga zvao. Demokrate su u to vreme organizovale referendum za Bidžinu smenu, a njihov predstavnik je u emisiji dobio manje es-em-es glasova gledalaca – kaže Radosav Lazić, vlasnik i direktor nekadašnje TV Stil koja je imala 35 zaposlenih.

Lazić sada traži pravdu u Višem sudu u Kragujevcu, gde je pre par dana odloženo prvo ročište po njegovoj tužbi protiv Poreske uprave u Svilajncu koju, u pravnom smislu, smatra odgovornom za prestanak rada preduzeća RTV Stil. Suočavanje strana je odloženo za april, kada će Lazić izneti zahtev da bude obeštećen po više osnova, na ime štete koju su mu, kako su utvrdile više sudske instance, naneli poreznici iz Svilajnca.

PU u Svilajncu Lazić tereti za nezakonitu blokadu računa preduzeća RTV Stil, u okviru kojeg je od 2005. radila istoimena televizija. Pravo na obeštećenje stekao je odlukom Višeg privrednog suda u Beogradu iz 2012. godine, kada je, praktično, samo potvrđena ranije doneta odluka Privrednog suda u Kragujevcu. Ovome je prethodila odluka Upravnog suda Srbije, koji je 2010. godine osporio sva rešenja Poreske uprave u Svilajncu, između ostalih i rešenje o pomenutoj blokadi računa iz 2007.

Lazića je, u međuvremenu, svake krivične odgovornosti oslobodio Apelacioni sud u Kragujevcu, potvrđujući istovetnu odluku koju je prethodno doneo ovdašnji Osnovni sud.

– Pored BK Televizije, TV Stil iz Lapova je najteži slučaj gušenja slobode medija posle petog oktobra 2000, odnosno najočitiji primer zloupotrebe mehanizama kojima raspolaže država, kao što je Poreska uprava. Paradoks je još veći ako se zna da je država medijima koji su kažnjavani drakonskim kaznama u vreme Miloševića vratila novac bez sudskih i pravosnažnih presuda. U slučaju TV Stil imamo presudu koja dokazuje da je firma bila nezakonito blokirana i da novac treba da se vrati, a vlasnik medija ne može da ostvari to svoje pravo – kaže Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a.

Budući da su se poreznici do sada oglušili o sve sudske odluke, Lazić će pred Višim sudom u Kragujevcu zahtevati da mu se, i to sa kamatom, vrati sav novac kojim je platio kazne za navodno izbegavanje poreskih obaveza. Tražiće, takođe, novčanu nadoknadu za opremu koju je PU iz Svilajnca rasprodala na licitacijama, a smatra da ugašena RTV Stil iz Lapova ima pravo i na obeštećenje po osnovu izgubljene dobiti. S obzirom na to da je preduzeće bilo profitabilno, Lazić veruje da bi ukupan odštetni zahtev, nakon veštačenja, mogao da dostigne sumu veću od 100. 000 evra.

 Foto: B. Kartalović  

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend