08. okt 2014.

Niš: Medijima 10 miliona

nišPostupak raspodele 10 miliona dinara, koliko je lokalna samouprava opredelila za medije u ovoj godini, odvijao se na dva „koloseka“: kroz tender i postupak javne nabavke. Po prvom će dve televizije, Zona plus i Belami dobiti po tri miliona dinara, dok se po drugom postupak još nije okončao jer se sa otvorenog postupka prešlo na pregovarački.

Izvesno je da će „Narodne novine“ dobiti tri miliona, dopisništva televizije Kopernikus i „Info biroa“ mogu da računaju na po 400.000 dinara, dok za se partiju internet-portali niko nije javio, pa će 200.000 dinara ostati – neraspoređeno.

Podsetimo, pomenuta sredstva su se još pri nagoveštaju raspodele – pre dva meseca – našla u žiži javnosti, jer je Lokalni antikorupcijski forum (LAF) posumnjao da se unapred zna kako će sredstva biti podeljena. Tim povodom, čak, okupili su se predstavnici OEBS, NUNS i „Lokal presa“, ali nisu imali bitne primedbe na postupke…

– Iako se sredstva po prvi put raspodeljuju na ovaj način, tvrdim da je sve bilo ne samo zakonito, nego i trasparentno. Što je još važnije, u mogućnosti smo i da kontrolišemo kako će se novac trošiti, što do sada nije bio slučaj. Oni koji će dobiti sredstva moraju, recimo, pratiti događaje od interesa za grad, kao što je „Nišvil“, na primer – kaže predsednik Komisije Marko Rajić.

Inače, na konkurs su se javile tri televizije, od kojih su uslove ispunile dve, dok je treća neblagovremeno podnela prijavu.

– Kod javnih nabavki imali smo tri partije. Prva su štampani lokalni mediji i tu smo obustavili otvoreni postupak jer jedini ponuđač, uz dokumentaciju, nije priložio Ugovor o štampanju. S obzirom na to da se radilo o jedinom ponuđaču, pokrenuli smo pregovarački postupak tokom kojeg su, „Narodne novine“, o kojima se i radi, kompletirale „papire“… I kod dopisništva smo prešli na pregovarački postupak, jer su ponuđači premašili procenjenu vrednost ponude – objašnjava Nebojša Stojanović, načelnik Uprave za kulturu, koja je i raspisala pomenute konkurse, precizirajući da su, zato što do otvaranja ponude nisu ni znali na koliko novca mogu da računaju, pristali da koriguju svoje ponude i nastave pregovore.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend