07. sep 2015.

Niš: Monitoring prihvatila polovina medija, a odbili oni koji su dobili najviše novca

1280px-Niš,_panoramaOsam od ukupno 16 medija i medijskih organizacija čiji su projekti nedavno podržani na konkursu za dodelu budžetskih sredstava grada Niša dobrovoljno će učestvovati u monitoringu svog izveštavanja, čime će postati deo značajnog iskoraka u Srbiji u oblasti praćenja rada javnih glasila koji se projektno finansiraju novcem građana

U monitoringu su odbili da učestvuju uglavnom mediji koji su dobili ubedljivo najveći iznos budžetskih sredstava grada Niša za svoje projekte, a koji su istovremeno u Godišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije označeni kao mediji koji su vlasnički, finansijski ili uređivački bliski vlastima.

“Niški” monitoring predstavlja prvi monitoring ove vrste u Srbiji čiji je osnovni cilj da samoevaluacijom i eksternom evaluacijom medijskih sadržaja koji se finansiraju iz javnih izvora meri ostvarivanje javnog interesa u tim medijima kroz praćenje relevatnosti tema, aktera, izvora, žanrova i diskursa izveštavanja, kao i unutrašnjih i spoljašnjih uticaja na rad novinara i medija.

Monitoring bi trebalo da doprinese i sprečavanju proizvodnje promotivnog, propagandnog i tematski i akterski nerelevatnog medijskog sadržaja koji je u suprotnosti pravilima struke i njenim etičkim standardima. On bi takođe trebalo da napravi granicu između dobrih medijskih profesionalaca i onih koji to nisu, kao i da posluži kao mehanizam za zaštitu kvalitetnih novinara, koji su preduslov slobodnih i profesionalnih medija.

Autori i organizatori monitoringa su beogradski Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) sa ambicijom da to bude model monitoringa ovakvih medijskih projekata u celoj zemlji.

Odluku da dobrovoljno učestvuju u prvom monitoringu u predviđenom roku donele su nacionalna novinska agencija Beta, internet portal Južne vesti, City radio, City onlajn radio, internet portal Građanin, akademski list Pressing, internet portal na romskom jeziku Roma World i televizijska produkcija “Naša sela”.

One su na nedavnom Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini, na kojem je dodeljeno 51.128.200 dinara iz gradskog budžeta, dobile ukupno 5.690.000 dinara, odnosno oko 11 odsto dodeljenih sredstava.

Ovi mediji i medijske organizacije su svojom odlukom pokazali da razumeju šta je javni interes u medijskoj sferi, transperentnost kao preduslov svake regularnosti i odgovornost prema građanima koji ih na ovaj način finansiraju.

U monitoringu su odbili da učestvuju mediji čiji su osnivači članovi porodice Radomirović – Belami televizija, Belami radio, Belami internet portal i Narodne novine, koji su na konkursu dobili ukupno 31.486.000 dinara (skoro 62 odsto ukupnih sredstava), Televizija Zona Plus, kojoj je odobreno 8. 152.200 dinara i Televizija Kopernikus, koja je dobila 4.500.000 dinara. Ovi mediji ukupno su dobili više od 86 odsto konkursno dodeljenih sredstava.

Osim njih u monitoringu su odbili da učestvuju Agencija “Petar Pan 018” i internet portal Niške vesti, kojima je odobreno ukupno 1.300.000 dinara, a u čijim su projektima ključni učesnici urednik informativnog programa na Televiziji Zona Plus i autor emisije “Danas” na toj istoj televiziji.

Televizija Zona Plus je i jedini medij koji je obrazložio svoje odbijanje da učestvuje u monitoringu BIRODI-ja i LAF-a Niš, navodeći da to čini jer instrument i metodologija navodno nisu dovoljno jasni i precizni, a pri tom su navodno zahtevni za novinare.

LAF Niš i BIRODI u potpunosti odbacuju takve navode jer se monitoring naslanja na modele koji postoje u medijski razvijenim državama, osmislili su ga stručnjaci sa iskustvom u medijskom praćenju načina izveštavanja, a eksternu evaluaciju obaviće eksperti čija se imena ne saopštavaju kako bi se izbegao eventualni uticaj na njih.

Medijski projekti koji su dobili budžetsku podršku grada Niša pri tom nemaju predviđen monitoring i evaluaciju po standardima koji važe za takav proces, već se evaluacijom i monitoringom pored ostalog smatraju “sastanci projektnog tima” , “reakcija gledalaca” ili “anketa na ulici”.

BIRODI i LAF će naći način da kredibilno monitorišu i način izveštavanja medija koji su odbili da daju saglasnost na ovaj model monitoringa, jer to nalažu medijski i opšti javni interes.

LAF i BIRODI će takođe uraditi sveobuhvatan izveštaj o realizaciji niškog Konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini, na osnovu kompletne projektne dokumentacije koju im je dostavila niška Uprava za kulturu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i drugih podataka do kojih su došli.

Rezultati monitoringa i izveštaj biće dostavljeni nadležnim domaćim i međunarodnim organizacijama, a i javno objavljeni.

Medijski sadržaji koji su dobili budžetsku podršku na ovom konkursu monitorisaće se od 1. septembra ove godine.

Izvor: www.dijalog.net, Lokalni antikorupcijski forum Niš, Biro za društvena istraživanja Beograd

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend