07. sep 2015.

Novinar na zadatku – spas za porodicu iz Sirije

102840658355ec4beb1ec32519111486_v4_bigNovinari koji izveštavaju o izbegličkoj krizi, iako su na radnom zadatku, uglavnom teško ostaju distancirani od teških životnih priča ljudi koji beže od rata

Izbeglice često nisu samo glavni akteri njihove priče, već postaju prijatelji. Ovo je priča o kolegi, novinaru italijanske televizije Sky TG 24, koji je jednu sirijsku porodicu prebacio do Nemačke.

Džon Bosnić, zajedno sa kolegom italijanske televizije Sky TG 24, izveštavao je o izbegličkoj krizi i ljudima koji kroz Srbiju prelaze u Mađarsku.

Njegova priča počinje u Beogradu, u parku kod železničke stanice, u čijoj blizini i sam stanuje. Među hiljadama izbeglica upoznao je jednu porodicu, među kojima i dvoje dece od pet i deset godina. Rekli su mu da će tu noć spavati u parku.

“Ja sam im rekao, a gde ćete vi spavati. Oni su rekli, pa nema mesta, nema nijedna soba u hostelu, spavaćemo u parku. Ja sam rekao nećete vi spavati u parku, spavaćete kod mene”, rekao je Bosnić.

Ujutro su, sa ovom porodicom, Džon i njegove kolege krenuli ka Kanjiži. Nakon Kanjiže, pratili su autobus koji je ovu porodicu i desetine drugih izbeglica dovezao do Horgoša. Sa njima su nastvili peške, uz prugu i konačno stigli do ograde na granici.

Džon je svoj novinarski zadatak završio kada je ova porodica stigla do Budimpešte. Onda više nije bio novinar, već njihov prijatelj. Rekli su mu da u voz ne smeju ući, jer nemaju pasoš i biće uhapšeni.

“Ja sam im rekao, vidite, ja treba kola da vratim u Beograd prekosutra. Uđite u kola i idemo. Ja sam ih vodio do Austrije gde sam očekivao da će biti okej, a u Austriji sam video policajce koji su zaustavljali neki kola i kamione i tražili su ljude. Ja sam rekao – pa, i nije tako teško i ja sam ih vozio do Minhena”, ističe Bosnić.

Kaže da nijednog trenutka nije razmišljao šta će se desiti ukoliko ih policija uhvati. Znao je, kaže, da je to što radi jedino ispravno.

“Oni su otišli do Banhofa, glavne vozne stanice i ušli su u voz za Severnu Nemačku, za novi život u Nemačkoj. Sve je rešeno”, zaključio je Bosnić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend