19. feb 2015.

Niš: Podržimo novinarku Draganu Sotirovski

Dragana-Sotirovski-563x353U četvrtak, 19. februara, u 8.45 h, u niškom sudu počinje suđenje Dragani Sotirovski, urednici dopisništva RTS-a u Nišu. Draganu je tužila direktorka Specijalne bolnice u Sokobanji, dr Ljiljana Isaković, visoka funkcionerka SNS-a.

Prenekoliko meseci, dr Isaković je uputila opasne pretnje novinarki Sotirovski o čemu si izveštavali mnogi mediji. Naime, poslovodstvo i sindikat Specijalne bolnice „Sokobanja“ uputilo je krajem novembra i pocetkom decembra 2014. godine više pisama genealnom direktoru RTS-a u kojima bez argumenata osporava profesionalizam novinarke Sotirovski. Vrhunac je preteća poruka da je Sotirovski persona non grata u bolnici „Sokobanja“. Godinu dana ranije, direktorka dr Ljiljana Isaković je u telefonskom razgovoru direktno pretila Dragani Sotirovski. Novinarka je podnela krivičnu prijavu, ali su Prvo osnovno, a zatim i Više tužilaštvo ocenili da pretnje nisu toliko ozbiljne da ugrožavaju bezbednost novinarke.

Podsećamo, hajka na novinarku Sotrovski traje koliko i njeno izveštavanje o korupciji, nepotizmu i mobingu u Specijalnoj bolnici. Sotirovski je izložena raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe direktorke Specijalne  bolnice „Sokobanja“ dr Ljiljane Isaković

Postoji sumnja da je reč o predmetu čiji je cilj dodatan pritisak na slobodu medija, a u te svrhe se koriste i resursi države.

Da bi se izbegla zloupotreba sudskog postupka, pa i zastrašivanje novinarke, urednice niškog dopisništva RTS-a Dragane Sotirovski, neophodno je prisustvo javnosti, odnosno da proces prate nezavisne institucije i organizacije u Srbiji, koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode govora.

Podsećamo, hajka na novinarku Sotrovski traje koliko i njeno izveštavanje o korupciji, nepotizmu i mobingu u Specijalnoj bolnici. Sotirovski je izložena raznim pritiscima i ucenama od novembra 2013. godine, kada je počela da istražuje zloupotrebe direktorke Specijalne  bolnice „Sokobanja“ dr Ljiljane Isaković, koja je 12 godina direktorka bolnice u čijem statutu stoji da ista osoba može biti direktor najviše osam godina. Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrešenje direktorke jer je u bolnici zaposlila sina i ćerku omogućivši im usavršavanje o trošku ove državne ustanove.

Poslednjih godina protiv direktorke Isaković podneto je 11 prekršajnih prijava. Bolnica je kažnjena sa 900.000 dinara, direktorka sa 65.000 dinara. Takođe, Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu pre godinu dana podneta je protiv nje prijava zbog zloupotrebe službenog položaja. Inače, u Specijalnoj bolnici čak 20 zaposlenih ima status uzbunjivača.

3 komentara za: “Niš: Podržimo novinarku Draganu Sotirovski

 1. Stevan

  Moja iskrena podrska Dragana, pa cak iz Novog Sada se vidi da si u pravu. Istraj.

  22. феб 2015. at 23:35
 2. Sve se ovo desava jer nije cela istina izasla na videlo, ovo o cemu je novinarka izvestavala je samo vrh ledenog brega, tako da pomozimo novinarki da istraje do kraja i istrazi sve aspekte ovog slucaja.

  24. феб 2015. at 12:17
 3. OLGA

  Molim Vas ako mozete da date mesto rodjenja Dragane, i da li ima neko poreklo iz BITOLJA. Hvala najlepse, podrav
  Nikolic Olga

  11. јан 2017. at 12:33

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend