23. mar 2016.

Niški mediji dobili milione, a iskoristili ih za promociju vlasti

mikrofoni intervju nonameMediji u vlasništvu porodice Radomirović, kao i TV Kopernikus i TV Zona plus, koji su dobili više od 86 odsto novca na konkursu Grada Niša, nisu svojim sadržajima ostvarili javni interes, već su promovisali gradsku vlast, pokazao je monitoring LAF-a i BIRODI-ja

Sa druge strane, “City radio” i “Južne vesti” su ocenjeni kao mediji koji su najviše doprineli ostvarivanju javnog interesa i jedino oni su i označeni kao “medijski servis građana”.

Zaključak monitoringa, istakao je Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), jeste da su oni mediji koji su dobili najviše para zapravo ostvarivali interese vlasti ili vlasnika medija, a ne interes građana.

Kod medija koji su kroz projekte dobili najviše novca bilo je promocije lokalne samouprave, građani su bili jako malo zastupljeni, teme su bile vrlo upitne. Mnogi mediji su dobili novac za tehničko unapređenje, što se nije videlo. A bilo je čak i cenzure i velikih problema sa objektivnošću – kaže Gavrilović.
laf i birodi

Ključni nalaz, ističe on, je i da među većinom niških medija postoji trend biltenizacije, odnosno površno i plitko izveštavanje koji se uglavnom u koristi centara moći.

Pre svega kroz televizije se plasiraju teme koje su relevantne, ne za građane, već za vlast. Akteri koji govore o tim temama su ljudi koji su iz vlasti ili bliski vlasti, najčešće bez druge relevantne strane – objašnjava Gavrilović.

Napominje da neki od medija, među kojima prednjači “Belami” televizija, kreću od kategorije biltena vlasti do perjanika – medija koji se svojim izveštavanjem stavlja u službu svog političkog i ekonomskog zaštitnika i za njega sprovodi propagandu.

Ovim monitoringom smo želeli da pokažemo kako se javne pare kroz korumpirani sistem pretvaraju u partijske pare i kako se mediji koji bi trebalo da budu u funkciji javnosti pretvaraju u mehanizam promocije i dezinformisanja – ističe jedan od autora monitoringa.

Podsetimo, „Belami“ televizija, „Belami“ radio, „Belami“ internet portal i „Narodne novine“ su na konkursu dobili ukupno 31.486.000 dinara, TV “Zona Plus” 8.152.200 dinara i TV “Kopernikus” je dobila 4.500.000 dinara.

Upravo ovi mediji, koji su dobili najveći procenat od oko 51 milion dinara koji je dodeljeno na konkursu, odbili su da dobrovoljno učestvuju u monitoringu.

Osim njih odbili su da učestvuju i Agencija “Petar Pan 018” i „Informativni portal Grada Niša Niške vesti“.

Profesionalna evaluacija i samoevaluacija medija koji su podržani na Konkursu za sufinasiranju projekata za ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja trajala je od 1. oktobra do 31. decembra 2015. godine.

Članica LAF-a Zorica Miladinović podsetila je da su učesnici konkursa još ranije izneli niz sumnji u regularnost konkursa.

Smatram da je najveći problem niškog konkursa što su “Narodne novine” dobile 15 miliona dinara, a par meseci kasnije su u konzorcijumu koji su činile sa glavnom i odgovornom urednicom TV “Zona” kupile “Nišku televiziju” za 10 miliona dinara. To otvara pitanje da li je jednu gradsku televiziju kupio privatnik novcem građana Niša – kaže Miladinovićeva.

Ističe i da je drugi problem u prošlom konkursu bila i odluka komisije koja je i odlučivala koji će projekat biti podržan i sa koliko novca, da svoje sednice zatvori za javnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend