24. mar 2016.

Pritisci i zastrašivanje novinara u Požarevcu

uros urosevicPo nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, urednik informativnog programa radija Boom 93, Uroš Urošević danas je u svojstvu građanina dao izjavu Policijskoj upravi Požarevac. Protiv Uroševića je Javno komunalno preduzeće (JKP) Vodovod i kanalizacija podnelo krivičnu prijavu za izazivanje panike i narušavanje javnog reda i mira

Krivičnu prijavu je u ime „Vodovoda i kanalizacije“ podneo je direktor ovog preduzeća i funkcioner Socijalističke partije Srbije u Požarevcu, Saša Valjarević.

Valjareviću su zasmetale informacije da voda za piće u Požarevcu nije ispunjavala higijenske norme pre nego što je zvanično Vodovodu zabranjena njena distribucija za piće i pripremanje hrane, sredinom oktobra 2015.godine.

Boom 93 je 7.oktobra 2015.godine, pozivajući se na saopštenje Zavoda za javno zdravlje, objavio vest da su nitrati u gradskom vodovodu Požarevca, po uzorkovanju od 30.9.2015.godine, premašili vrednosti dozvoljene pravilnicima o higijenskoj ispravnosti, kao i da postoji mogućnost da u narednim danima da se zavnično proglasi neispravnom za piće.

Pomenuto uzorkovanje vode bilo je prvo u tri uzastopna uzorkovanja koja su potvrdila higijensku neispravnost vode za piće, što je dovelo do toga da se Rešenjem republičkog sanitarnog inspektora Vodovodu zabrani distribucija vode za piće i pripremanje hrane.

Valjarević je 27.oktobra telefonski pretio uredniku informativnog programa da će podneti krivičnu prijavu zbog konstatacije da voda nije ispravna gotovo mesec dana, iako to potvrđivala merenja relevantne laboratorije Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Pravni zastupnik radija Boom 93, Goran S. Petrović kaže da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ podnelo krivičnu prijavu protiv Uroševića zbog krivičnog dela iz člana 343. Krivičnog zakonika za izazivanje panike i narušavanje javnog reda i mira.

„Da bi postojalo krivično delo potrebno je da je informacija lažna, da postoji umišljaj da je lažna i da novinar njenim objavljivanjem dovede do uznemirenja javnosti. Nijedan element dela u subjektivnom i objektivnom smislu ne može da postoji, naročito zato što se informacija bazira na izveštaju državne ustanove, Zavoda za javno zdravlje. Pored toga, važno je da su sva naredna uzorkovanja pokazala da je voda bila neispravna, što je dovelo do zabrane distribucije. Prema tome, ni na koji način ova informacija nije mogla da promeni sled događaja, niti je mogla da utiče na destabilizaciju javnosti“, naveo je Petrović.

On kaže da je postupak direktora Valjarevića koji predstavlja JKP „Vodovod i kanalizacija“ klasičan primer pritiska i zastrašivanja novinara.

„Pritisak i zastrašivanje su postojali i kada je pozvao novinara i pretio. Apsolutno je nedopustiv takav odnos prema novinarima i medijima od strane lica na javnim funkcijama“, istakao je Petrović.
Urošević kaže da ga ne iznenađuje postupak Valjarevića, kandidata SPS-a za odbornika u Skupštini Požarevca, koji je i ranije iznosio pretnje i pokušavao da utiče na uređivačku politiku radija Boom 93.

„Valjarević je to radio i u vreme kada je kao član Srpske radikalne stranke obavljao funkciju člana Opštinskog veća u Požarevcu. To je bio razlog zbog čega sam bio primoran da napustim jednu od sednica veća i obavestim tadašnjeg predsednika Opštine Požarevac, Dušana Vujičića da se ne osećam sigurno“.

Urednik informativnog programa Boom 93 kaže da će nastaviti sa istraživačkim radom na problemu ispravnosti vode za piće i da će ispitati saznanja da li je građanima Požarevca možda u dužem vremenskom periodu isporučivana voda koja nije ispunjavala higijenske norme.

 Foto: Radio Boom93 

1 komentar za: “Pritisci i zastrašivanje novinara u Požarevcu

  1. BREZANAC

    Normalno bi bilo da odgovara gos. Valjarevic, bunari za vodu se ne rade pored ili blizu korita velike morave, zato sto se u nju slivaju sve fkalije svih pritpka velike morave. A jos nesto da dodam, trebalo bi da se poddnese prijava protiv gos. valjarevicaa zbog skrivanje istine od građana.

    07. мај 2017. at 21:25

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend