04. sep 2014.

Nove pretnje novinarima Južnih vesti

juznevestipretnjeNiška policija je pokrenula istragu zbog komentara koji su se juče pojavili na Fejsbuku, u kojima se novinari Južnih vesti nazivaju „američkim plaćenicima“ i poziva na njihovo prebijanje i proterivanje iz zemlje.

U spornim komentarima se novinari nazivaju „ološem koji je za batine“, „miševima koje plaćaju da truju i uništavaju ovaj napaćeni narod“ ili se dovode u vezu sa „onima koji su nas bombardovali i zbog kojih nam se rađaju i boluju naša dečica“.

Načelnik niške policije Srđan Grekulović je potvrdio da su inspektori odmah pokrenuli istragu i prikupili dokaze, a da se očekuje i reakcija tužilaštva.

Vredi pomenuti da su sporni komentari usledili nakon što je objavljen tekst o optužbama zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića da su novinari Južnih vesti „strani plaćenici“, da zna ko su njihovi „nalogodavci“, kao i da zna koliko je puta urednik Predrag Blagojević bio „preko bare“.

Gradonačelnik Zoran Perišić odbio je da komentariše izjave svog zamenika, a pitanje da li podržava ili osuđuje takvo ponašanje za njega je bilo smešno.

Atmosfera prošlosti

Vraća se rečnik ne tako davne prošlosti; Dragan Đorđević. Foto: Južne vesti

Vraća se rečnik ne tako davne prošlosti; Dragan Đorđević. Foto: Južne vesti

Bilo koji vid uvrede upucen predstavnicima medija je neprihvatljiv u savremenom društvu, a posebno ako je upućen od strane nosioca javne funkcije, ocenjuje predsednik niškog Odbora za ljudska prava Dragan Đorđević.

– Nosioci javnih funkcija su u obavezi da svojim ponasanjem i izjavama dodatno utiču na stvaranje okruženja koje će omogućiti nezavisnost i bezbednost novinara, a ne da podstiču stereotipe i atmosferu iz ne tako davne prošlosti, koje mogu imati ozbiljne posledice – kaže Đorđević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend