10. nov 2015.

Novinari ostali bez socijalnog programa

Privatizacija medija u Srbiji je okončana 31. oktobra, a sudbina većine medija i zaposlenih u njima još uvek je neizvesna. Potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa budućim vlasnicima je još u toku, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osporilo je socijalni program za pet medija. Bez socijalnog programa ostali su zaposleni u Javno-informativnom centru ”Kula”, nedeljniku “Pančevac”, Radio Valjevu, RTV Inđiji i RTV Kruševcu – ukupno 23 zaposlena. Dosadašnji direktor Radio ValjevaPredrag Obućina kaže da još nije potpisan kupoprodajni ugovor sa novom vlasnicoma i da nije bilo kašnjenja sa predajom dokumentacije za zainteresovane radnike

“Mi smo u zakonskom roku podneli zahtev i traženu dokumentaciju Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tačnije 22. septembra. Odgovor smo dobili tek 20. oktobra, kada nam je tražena dopuna dokumentacije, a odnosi se na dostavljanje mišljenja agencije za privatizaciju. Ovo mišljenje je traženo na osnovu odluke od 5. oktobra o dopuni Odluke iz februara ove godine. Traženo mišljenje na kojem stoji da nije obavezujuće dostavili smo 23. oktobra. Tek 2. novembra dobili smo dopis kojim nas obaveštavaju da na sastanku radne grupe nije dat predlog ministru Vulinu za odobravanje sredstava za rešavanje viška zaposlenih u JIP Radio Valjevo, zato što je mišljenje navodno negativno, a u istom stoji da je neobavezujuće, jer ne postoji zakonski rok za podnešenje zahteva”, ističe Obućina.

Nino Brajović iz Udruženja novinara Srbije (UNS), nakon uvida u dokumentaciju, tvrdi da su novinari u pravu i da država u ovoj situaciji ne stoji iza svojih odredbi.

“Ta četiri medija su podnela zahtev za socijalni program pre javnog nadmetanja i prodaje, dok je RTV Inđija nešto kasnije, ali opet pre zaključenja ugovora sa novim vlasnikom o kupoprodaji. Prema tome, Ministarstvo rada nepravedno nije prihvatilo socijalni program za pet medija. Da zlo bude veće u pitanju su ukupno 23 zaposlena. Medijima se ne šalje ni jedno resenje na koji bi mogli da se žale, već im se šalje odgovor koji je netačan, a svodi se na to da su zahtevi pristigli posle javne prodaje”, objašnjava Brajović.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) obećavaju da će se uključiti u rešavanje egzistencijalnih problema novinara.

“Vlada je najpre rekla da će biti otpremnina, ali izgleda da tu nešto ne funkcioniše između onih koji kupuju medije i Vlade, ko treba da plati te otpremnine”, kaže Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a. “U svakom slučaju, opravdan je zahtev novinara da dobiju otpremnine i on je u saglasnosti sa zakonom. Strukovna udruženja mogu da dižu glas protiv toga i pokušamo da zaštitimo prava novinara. Kako će Vlada rešiti ovaj problem zavisi i od ugovora koji su potpisivani sa budućim vlasnicima medija.”

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend