21. mar 2015.

Novinari traže duplo više para

Lokalni mediji u Kraljevu uputili u poslednji čas tri puta više projekata za finansiranje, a u Raški za izdvojena sredstva nema ko da konkuriše

Ilustracija Novica Kocić)

Kraljevo – Polovinom proteklog meseca okončan je konkurs za finansiranje medijskih projekata iz budžeta grada Kraljeva. Bilo ih je malo, takoreći pet-šest do samog zaključenja konkursa, a onda se u poslednji čas pojavilo 14 projekata. Kako saznajemo, njihova „vrednost“ je oko 34 miliona dinara, odnosno toliko autori, vlasnici uglavnom lokalnih novina, radijskih i televizijskih stanica traže da bi zamišljeno uspešno realizovali.

I, njima se žuri. Najpre, zbog toga što u besparici i padu prodaje oglasnog prostora nije lako realizovati ni tekući program. Radi se to ponajviše uz „entuzijazam“ mladih novinara a plata ako stigne, stigne…

– Žuri nam se jer zamišljeno valja realizovati, ali ne može bez pripreme, bez angažovanja tima a vreme ističe. Očekujem da se sve okonča i pre nego što je to zakonodavac predvideo. Uz to, nadam se da će raspodela novca zaista zavisiti od kvaliteta projekata, u suprotnom bila bi to samo forma bez suštinske promene. Drugačije rečeno, krajnje je neprihvatljivo da projektno finansiranje bude samo pokriće za rad po starom i raspodelu para prema političkoj bliskosti i stepenu lojalnosti vladajućoj političkoj opciji – kaže Zoran Nikolić, vlasnik „Kraljevačkih novosti“, koje se čitaocima nude u elektronskom izdanju.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić ima razumevanja za žurbu, tvrdeći da nema ništa protiv da se procedura ubrza i korektno sprovede. Obećava i da će za koji dan formirati komisiju za raspodelu novca, ali u nadležnim gradskim službama ističu problem koji može uticati da se i rok od tri meseca od okončanja konkursa prekardaši. Šta je u pitanju? Naime, uprkos svim molbama i pritiscima od ovdašnjih vlasnika medija i novinara prilikom planiranja ovogodišnjeg budžeta u Kraljevu iznos za ove svrhe nije veći od prošlogodišnjeg. Reč je o 15 miliona dinara, što je 0,5 odsto budžetske sume. Tako je traženi iznos za projekte od oko 34 miliona dinara skoro dva puta veći pa će, shodno zakonskim rešenjima, svi projekti, najverovatnije, biti vraćeni autorima na revidiranje iznosa koje su predvideli i tražili. A, to onda može potrajati.

I, dok je u Kraljevu medijski „kolač“ baš mali i čeka se na mrvice, u obližnjoj Raški su poslušali preporuke novinarskih udruženja i za podršku medijima predvideli čak 30 miliona dinara, tj. tri odsto budžeta. Lokalna televizija je bila javno opštinsko preduzeće i uglavnom je i ranije toliko novca bilo izdvajano i išlo za plate četrdesetak zaposlenih, ali pomenuti iznos nije promenjen ni za ovu godinu kada je predviđena privatizacija raščanskog radija i televizije.

– Taj proces privatizacije smo, shodno zakonskim propisima, pokrenuli i do juna treba da se okonča. Istina, niko se još nije javio da kupi ovo informativno preduzeće, ali ako se i javi i privatizuje mi nećemo smanjivati predviđenu sumu za medijske projekte – obećava Ignjat Rakitić, predsednik raščanske opštine.

On nam je još objasnio da konkurs za projektno finansiranje medija u Raški nije raspisan:

– Džaba da to činimo samo forme radi, jer, kako sam rekao, dosadašnja TV Raška je u postupku privatizacije i nema ko da konkuriše. Istina, postoji ovde i još jedna privatna TV stanica, ali mi je poznato da nema svu zakonom predviđenu dokumentaciju, da ne kažem nije u potpunosti legalna. Tako, da kad se sve to sredi bez odugovlačenja raspisaćemo konkurs i novac podeliti nezavisno od vlasništva i toga da li će neki mediji biti blizak vlasti ili opoziciji, već prema kvalitetu ponuđenih projekata – ističe Rakitić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend