21. mar 2015.

Šabić: Javnost ima pravo da zna nalaz Komisije MO

Rodoljub-Sabic-2.jpgPoverenik Rodoljub Šabić poručio je danas Ministarstvu odbrane da se pravo javnosti ne može ograničavati podzakonskim aktima, tako da je pravno neodrživo njihovo pozivanje na „Uputstvo o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja“ u vezi sa izveštajem Komisije o padu helikoptera.

Komisija za ispitivanje pada helikoptera Mi-17 juče je završila rad, ali detalji izveštaja nisu objavljeni jer se Ministarstvo pozvalo na to uputstvo.

Šabić je u saopštenju naveo da mu se, tim povodom, obratio veći broj novinara sa pitanjima, odnosno molbama za objašnjenje.

Poverenik navodi da mu nije poznata sadržina nalaza Komisije niti da je imao uvid u to. „Pravo javnosti da zna, dakle pravo na pristup informacijama o radu organa vlasti zajamčeno je Ustavom Srbije i ono se ostvaruje na način utvrđen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, zakon predviđa i okolnosti u kojima ostvarivanje prava javnosti može da bude ograničeno, ali je to ograničavanje opravdano i pravno moguće isključivo pod uslovima utvrđenim zakonom i ne može se ograničavati nikakvim podzakonskim aktima.

S tim u vezi, pravno je neodrživo pozivanje na „Uputstvo o klasifikovanju, izveštavanju, evidenciji i analizi vanrednih događaja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije“, kao na bilo kakav osnov za ograničavanje prava utvrđenih i uređenih zakonom, navodi poverenik.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend