01. jun 2016.

Novinarke RTV: I druge opcije dovodile svoje ljude

vanja_djuric_sanja_kljajic_rtv_n1Vanja Đurić i Sanja Kljajić, novinarke Radio-televizije Vojvodine, rekle su gostujući u Novom danu da su se na pokrajinskom javnom servisu desile velike promene, koje se vide i u uređivačkoj politici. Đurić je rekla da su i prethodne opcije dovodile svoje ljude, ali da takva praksa treba da prestane

„Da li je to boljeg ili lošijeg kvlaiteta neka građani sude, na kraju su oni vlasnici javnog servisa. Nismo povlačili pitanje da smo bolji i idealni, samo smo hteli da ukažemo da su neki profesionalni principi urušeni, a optuženi smo da nismo izveštavali objektivno. A monitoring će pokazati da tek sada, u ovom tranzicionom periodu, sledi izveštavnaje koje nije izbalansirano i objektivno“, napominje Vanja Đurić.

Njena koleginica Sanja Kljajić ističe da novinari i smenjeni urednici RTV ne traže ostavke ljudi koji su novoizabrani, već da se utvrdi lanac odgovornosti za situaciju u pokrajinskom javnom servisu, za koji kažu da ideo od Upravnog odbora RTV do REM-a.

Mandatar za sastav nove vlade, Aleksandar Vučić, rekao je da politika nema veze sa smenom urednika na RTV i dodao da je sve urađeno u skaldu sa procedurama. Kljajić ocenjuje da se ova njegova izjava može tumačiti kao pritisak na sud u slučaju eventualnih tužbi zaposlenih jer je, kako kaže, isticanjem da su ispoštovane procedure utrasirao put kako bi se te tužbe završile.

Đurić dodaje da pored ignorisanja od strane premijera, isti „ignorišući manir“ postoji i kod rukovodstva RTV.

„Ne zanima ih zašto smo mi na ulici i šta tražimo. Posle protesta nismo dobili nikakav odgovor. Ne postoji elementarna poslovna kultura da nam se urednici obrate i pozovu na razgovor. Iz tabloida saznajemo da nismo dobro radili, da smo bili privilegovani“, objašnjava Đurić i dodaje da se zalaže da se javno objave ugovori sa novinarima i urednicima kako bi javnost saznala kolike su zaista bile plate, umesto što građani o tome čitaju u tabloidima.

Na pitanje da li su se smene urednika dešavale i prilikom prethodnih smena vlasti, gošće N1 rekle su da one nisu bile na RTV-u vreme prethodne promene vlasti. Đurić je objasnila da za vreme demokrata jeste bilo sličnih promena i da su dovođeni određeni ljudi, ali da takva praksa treba da prestane.

„Nije normalno da smenjujete nekoga ko dobro radi samo zato što je došao u nekom prethodnom periodu. Svaka od prethodnih opcija trudila se da dovodi svoje ljude. Ta praksa treba da prestane i u slučaju svih javnih preduzeća, a posebno javnog servisa“, napominje Vanja Đurić.

Ona se ogradila od političara koji su prisustvovali protestima i rekla da političari nisu bili pozvani, ali da oni kao organizatori protesta ne mogu nikome da zabrane da kao građanin dođe na skup.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend