06. feb 2015.

NSRS: Usvojen sporni „Twitter zakon“

nsrs-budzet1Glasovima poslanika vladajuće koalicije i poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) usvojen je zakon o javnom redu i miru kojim se društvene mreže definišu kao javni prostor u kojem se može počiniti prekršaj

Poslanici su usvojili i uslagašene amandmane na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza  i Socijalističke partije prema kojima se u članu sedam Zakona o javnom redu i miru koji definiše pojam izvršenja prekršaja objavljivanjem tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemirujućeg dodaju riječi „osim ako se navedeno ne odnosi na izraženo mišljenje o radu državnih organa i drugih javnih organizacija.“

U članu 8 Zakona briše se dio koji se odnosi na izricanje  kazne zatvora od 30 dana za uznemiravanje ili vrijeđanje drugog lica.

Poslanici opozicionih partija, SDS. NDP i PDP; koji nisu prisustvovali skupštinskoj raspravi izražavajući protest što vlada RS iz procedure nije povukla ovaj zakon, sjednicu su napustili i kada se o istom glasalo.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić istakao je da usvojeni amandmani ne mijenjaju suštinu Zakona o javnom redu i miru RS „jer se ne mijenja član 2 koji pojam javnog prostora proširuje na internet“.

„Sporan je i amandman na član 7 zakona koji kaže da se neće sankcionisati tekstovi objavljeni na društvenim mrežama ako se njihov sadržaj odnosi na državne organe. Ali taj je amandman  trebao biti proširen i javnim ličnostima i javnim funkcionerima, jer javni  organ nije isto što i javna ličnost, što znači da će se moći kritikovati rad Narodne skupštine, ali ne i njenog predsjednika ili nekog od poslanika“, kazao je Vukelić.

Dodao je da će, ukoliko zakon dobije i podršku Vijeća naroda RS, Klub novinara Banja Luka sazvati sastanak kako bi se odredio prema istom.

„Mi već sada možemo pozvati predsjednika RS Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja i u cilju zaštite Ustava RS ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona pa tako pokaže da za razliku od poslanika u Narodnoj skupštini ima više osjećaja za prava građana i zaštitu slobode govora u RS“, naglasio je Vukelić.

Osim opozicije, predstavnika novinara i nevladinog sektora, donošenje Zakona o javnom redu i miru RS osudili su i OSCE, Human Rights Watch te ambasada SAD u BiH.

Povezani tekst

Pazi šta pričaš na Fejsbuku, rođendanu ili u nezavisnom mediju

 Izbor: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend