06. feb 2015.

Nasilje se objavljuje na Fejsbuku, a ne prijavljuje policiji

Ana-MarijaMUP Srbije po saznanju iz medija reagovao na fotografije Ane Marije Žujović iz čijih poruka na internetu nije jasno da li je žrtva partnerskog nasilja

Fotografija fitnes šampionke Ana Marije Žujović (25) na kojoj ova devojka ima modricu ispod oka i rascepanu usnu, obišla je društvene mreže brzinom svetlosti, potom se preselila u tabloide da bi na kraju stigla i u policiju koja ispituje okolnosti koje su prethodile nastanku ove fotografije koja je objavljena na Ana Marijinom fejsbuk-profilu. Nedoumice oko toga ko je kriv za njen izgled na slici prvo je izazvala Ana Marija koja je ispodslike napisala „Nisam Rijana, ali ni ti nisi Kris Braun, a što je najgore ovo je Srbija, zemlja gde niko ne odgovara za svoja dela! Stop nasilju nad ženama!”

Ana Marija prvo nije želela da komentariše ovaj selfi, da bi potom izjavila kako bi najviše volela da je u pitanju marketinški trik, a potom se oglasio i njen dečko Vladimir Stanojević, voditelj na TV Pink koji je priču o batinama demantovao i istakao da bi „trebalo da bude jasno da je u pitanju kampanja protiv nasilja nad ženama, kao što je i označeno haštagom pored fotografije”.

Javnost je, međutim, uskraćena za informaciju da li Ana Marija podržava ovu kampanju i zbog čega ne želi da otkloni nedoumice da li je i sama žrtva nasilja ili je njena fotografija marketinški trik. Težinu njenog ćutanja dodatno otežava podatak da je samo u poslednja dva meseca osam žena ubijeno od strane svog partnera, a fotografiju moralno problematizuje i činjenica da su njene modrice u drugom, a ne u prvom planu „selfija” na kome dominiraju napućene usne i poprsje.

Dan kasnije, Ana Marija je u izjavi za „Kurir” rekla da je dečko brutalno pretukao i da mu to neće oprostiti, ali ga neće krivično goniti. Međutim, opet ostaje dilema zbog čega je ova devojka imala potrebu da celu Srbiju informiše o partnerskom nasilju, ali nije smatrala da i policiju treba da obavesti o tom incidentu. Iako smo od Ana Marije pokušali da dobijemo odgovore na pitanja – da li je pretučena, da li je podnela krivičnu prijavu i zbog čega je ovu fotografiju podelila sa javnošću, ostali smo bez odgovora.

Fotografija fitnes šampionke Ana Marije Žujović (25) na kojoj ova devojka ima modricu ispod oka i rascepanu usnu, obišla je društvene mreže brzinom svetlosti, potom se preselila u tabloide da bi na kraju stigla i u policiju koja ispituje okolnosti koje su prethodile nastanku ove fotografije koja je objavljena na Ana Marijinom fejsbuk-profilu

U MUP-u Srbije nezvanično saznajemo da Ana Marija nije podnela krivičnu prijavu, ali da policija radi na ovom slučaju i da će blagovremeno obavestiti javnost. Međutim, fejsbuk-javnost u Srbiji se već podelila na one koji pružaju podršku Ana Mariji i one koji je žestoko kritikuju zbog toga što smatraju da prebijena žena ne treba da se slika sa napućenim usnama i poluobnaženim grudima.
„Sa ovakvim modricama treba da se ode u urgentni, a ne da se objavljuju slike na ’Fejsbuku’”, prokomentarisao je jedan od Ana Marijinih poznanika na „Fejsbuku”, a za njim je sledio i komentar „Šminker ti je jako loš, koji fotošop koristiš? Da nije smešno bilo bi tužno! Tuži ga, jer ako ga ne tužiš, onda ga i sama podržavaš u nasilju i daješ loš primer ženama.”
Tanja Ignjatović, psiholog iz Autonomnog ženskog centra koji sa mrežom partnerskih organizacija sprovodi kampanju protiv nasilja nad ženama, kaže da Ana Marija Žujović nije promotorka ove kampanje, ali jeste tipičan primer kako priča o nasilju nad ženama ode u pogrešnom pravcu kada se u njenom centru nađu javne ličnosti: „Ja kao psiholog mogu da razumem da žrtva želi da javnosti prikaže svoju fotografiju sa modricama, jer na taj način želi da motiviše i druge žene da o tome javno progovore. Mogu da razumem da žene ne žele da prijave nasilje policiji iz raznih razloga – u snažnoj su emotivnoj vezi, plaše se batina, partner im preti, trpe pritisak porodice, prijatelji ih odgovaraju… Neke žene nasilje prijave policiji, pa onda odustanu od krivičnog gonjenja. Ja apelujem na sve žene da prijave nasilje policiji!”

Na pitanje da li je policija po službenoj dužnosti u obavezi da ispita ovaj slučaj, profesor krivično-procesnog prava dr Milan Škulić kaže da je policija u obavezi da reaguje ako otkrije da postoji mogućnost da je učinjeno neko krivično delo koje se počinilac goni po službenoj dužnosti.

„To se odnosi i na ovu situaciju, ali treba imati u vidu da policija ceni i stepen realnosti da je učinjeno takvo krivično delo. S obzirom na to da se radi o situaciji koja se zasniva na ličnom odnosu, policija mora biti veoma obazriva. Sama fotografija za policiju ne mora biti relevantna, jer se može raditi o neukusnoj šali. Policija ne može biti sigurna da li se radi o fotošopu ili su povrede nastale kao posledica nasilja. „Priznanje” žrtve u novinama za policiju takođe ne mora biti relevantno, jer mogu da smatraju da prava žrtva treba da se obrati policiji, a ne novinama”, zaključuje dr Milan Škulić.

Apel Zorane Mihajlović

Predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica vlade Zorana Mihajlović pozvala je žene žrtve porodičnog nasilja da to prijave nadležnim organima kako bi moglo da se reaguje. Kako je navela, apel svim ženama koje trpe porodično nasilje, to treba da prijave, jer samo tako sistem i država počinju na drugi način da se ponašaju i da funkcionišu.

Opravdanje za nasilnika i kritike za žrtvu

Komentarišući fotografiju Ane Marije Žujović koja je izazvala velike kontroverze u javnosti, Tanja Ignjatović kaže da je to „ilustracija teze da se žrtvi nasilja ne veruje ako nije zarozana i izgleda kao paćenica”. Ona ocenjuje da javnost uvek ima opravdanje za počinioca nasilja i pregršt kritika na račun žrtve.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend