26. jan 2015.

NUNS zahteva da Euleks kazni napadače na novinare

napadpristinaNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje napad na ekipe RTS-a i RTK2 koje su izveštavale sa demonstracija u Prištini. NUNS zahteva da nadležni policijski organi Eeleksa najhitnije identifikuju i sankcionišu vikovnike ovih napada na novinare.

Tokom jučerašnih uličnih protesta organizovanih kako bi se smenio kosovski ministar za povratak Aleksandar Jablanović, demonstranti su vređali, pretili i fizički nasrtali na snimatelje i novinare RTS-a i RTK2 – Drugog kanala Radiotelevizije Kosova, koji emituje program na srpskom jeziku.

„Gađali su nas letvama i kamenjem. Pokušali su da nam otmu kameru, kada su čuli da pričamo na srpskom jeziku“, prenela je reporterka RTK2 Aleksandra Jovanović.

Snimatelj kosovske televizije Bojan Košanin pogođen je flašom u ruku.

„Uspeli smo da se otrgnemo zahvaljujući nekolicini organizatora protesta koji su nas razdvojili. Bežali smo kroz neke ulice i na kraju su nas organizatori protesta usmerili ka zgradi vlade Kosova odakle nam policija više nije dozvolila da izađemo uz obrazloženje da za nas nije bezbedno izvan te zgrade“, izjavio je Košanin.

Fizički je napadnut i snimatelj RTS-a Vladimir Milić koji je objasnio da je maskirani demonstant pokušao da mu otme kameru, a zatim povlačio za rame pokušavajući da ga odvuče u masu. „Imao je belu kapu sa amblemom ‘UČK’ i šal preko lica sa zastavom Albanije“, naveo je Milić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend