26. jan 2015.

Ničić: Mediji zakazali u izveštavanju o napadnutim novinarima

gracanicatvJuče je prilikom izveštavanja sa protesta Albanaca u Prištini napadnuto nekoliko srpskih televizijskih ekipa. Osude na jučerašnje napade na novinare nisu stigle ni iz međunarodne zajednice, ni iz kosovskih institucija, potvrdio je za program Radio Gračanice predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić.

On je naglasio da DNKiM uvek reaguje na verbalne i fizičke napade na novinare i na profesiju, ukazuje na probleme, poziva nadležne organe da to spreče i da rasvetle sve te slučajeve.

„Mi nismo policija, mi ne možemo drugačije da zaštitimo naše kolege. To treba da rade organi, koji su zaduženi za bezbednost svih građana, pa tako i nas novinara. Ono što se juče dogodilo je strašno i nedopustivo, ali još je strašnija činjenica da su naše kolege koje su napadnute progovorile o tome tek nakon nekoliko sati“.

Po rečima predsednika Društva novinara Kosova i Metohije, juče je glavna vest, bar u srpskim medijima, trebalo da bude da su napadnuti srpski novinari.

„Ne smemo dozvoliti da se ovi napadi zaborave. Naša dužnost, kao novinara, jeste da to ne dozvolimo i moramo konstantno da zovemo i policiju i tužilaštvo i vidimo šta se dešava sa tim napadačima, da li su procesuirani i osuđeni“, napomenuo je Ničić.

On je naglasio da svako treba da radi svoj posao. Institucije za bezbednost bi trebalo da rade svoj posao, a novinari su tu da javnost obaveštavaju o pojavama i događajima i svi bi trebalo da poštuju zakon.

Ničić je podsetio da mnogi događaji na Kosovu i Metohiji ostaju bez osude i reakcije i međunarodnih i kosovskih institucija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend