01. mar 2015.

Obmana: Danijel Server nije napisao blog o cenzuri medija u Srbiji

Umalo svi domaći mediji objavili su da je američki stručnjak za balkan Danijel Server napisao blog o tome kako u Srbiji nema cenzure. U udarnim dnevnicima svih većih kuća citirano je da je u Srbiji danas mnogo manje medija koji favorizuju premijera Aleksandra Vučića nego onih koji su favorizovali Borisa Tadića kada je bio predsednik, iako Vučić uživa mnogo veću podršku građana nego što ju je Tadić ikada imao.

Tanjug čak doslovno citira reči Servera, da navodno kaže: „Ocene da je Vučić navodno „užasan diktator“ i da je situacija još gora nego u vreme Miloševića predstavljaju flagrantnu laž“.

Ono što piše u agencijskom tekstu Tanjuga, ali ostali mediji u Srbiji ne prenose, je sledeće: na samom početku bloga, Danijel Server kaže da je nedavno pitao prijatelja koji poznaje prilike u medijima u Srbiji da mu objasni kakvo je stanje slobode medija i da je odgovor njegovog prijatelja postavljen dalje kao sadržaj bloga, kao i da je voljan da objavi mišljenja svih koji imaju zdravorazumski stav o ovoj temi.

Dalje se u blogu navodi uglavnom ono što su objavili i ostali mediji u Srbiji. Tanjugov tekst možete pročitati ovde.

Servera je preko bloga obavestila Aleksandra Jersen da je Blic preneo u celosti ovaj blog kao njegove lične reči, što je ovog analitičara iznenadilo, zbog čega je zatražio link do teksta.

Originalan blog Danijela Servera možete da pročitate ovde .

Dakle, sve ono sto agencije i mediji prenose kao reči i stav ovog američkog analitičara, koje su dospele u udarne vesti i naslovne stranice domaće štampe, zapravo je pisao neko ko nije imenovan na blogu, ali se zna da je „poznavalac prilika u Srbiji“. Ovakve greške su moguće, ako je u pitanju neznanje novinara koji se bavio prevodom i pripremom teksta za domaće medije, ali ostaje otvoreno da li je u pitanju još jedna masovna obmana građana i onih koji prate situaciju u Srbiji, ne bi li se tako ućutkala priča o Vučićevoj cenzuri medija.

Dodatak:

Nekoliko sati kasnije i sam Danijel Server se oglasio na tviteru i potvrdio pisanje Slobodne Reči, rekavši da on jeste objavio, ali ne i da je napisao blog. Kao i da je autor Srbin, ne navodeći o kome se radi. Takođe nije odgovorio na komentar/pitanje – da je srpskoj javnosti od značaja da znaju ime autora.

333

Par sati kasnije američki analitičar objavio je i novi blog pod nazivom „Unprofessional and misleading“ (Neprofesionalno i obmanjujuće) ocenjujući da je nastala situacija, nakon njegovog bloga u kojem je lažno preneto da je u pitanju njegovo mišljenje a ne mišljenje njegovog prijatelja Srbina, zapravo prava ocena stanja medija u Srbiji. Novi originalan blog možete ovde da pročitate.

Povezani tekstovi:

D. Server: Mediji nisu u službi premijera Vučića

Server: Mediji nisu u službi premijera Vučića

Server: Mediji manje favorizuju Vučića nego Tadića

Politika” uravnoteženo izveštava

1 komentar za: “Obmana: Danijel Server nije napisao blog o cenzuri medija u Srbiji

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend