29. avg 2014.

Očekujemo da i mediji poštuju radnike

Saopštenje za javnost Sindikalne organizacije ASNS – Fabrike konditorskih proizvoda Ravanica Ćuprija

Uloga medija u kreiranju dnevnih dešavanja je značajna, ljudske sudbine često su u rukama novinara, stoga su novinari dužni da snose odgovornost u svakom obliku za objavljenu informaciju. Nažalost kao „konzumenti“ – svakodnevni potrošači dnevnih novina imali bi mi iz Ravanice puno razloga da se obratimo udruženjima potrošača, NUNS-u i drugim merodavnim institucijama i tražimo zaštitu i zahtevamo da novinari, glavni i odgovorni urednici poštuju osnovna ustavna prava naših radnika, a pre svega pravo na rad.

Naslovi u novinama koje smo čitali su bombastični, očito sačinjeni samo u nameri da se proda novinsko izdanje, a da li je objavljena vest tačna i da li je zbog neproverene vesti narušen ugled preduzeća, odnosno radnika koji u proizvodnji svoju platu zarađuju radom, očito ne interesuje urednike javnih medija i njihove novinare koji su se „utrkivali“ u objavljivanju fotografija insekata i senzacionalističkih naslova koji su, jednostavno rečeno, laži.

Gospodin Papović je pozvao potrošače da se uzdrže od kupovine proizvoda Ravanice „jer je u njima pronađena buba“ i objavljeno je još niz netačnih podatka.

U aprilu 2014. godine Agencija Beta objavila je izjavu Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koji tvrdi da se NOPS-u obratio nepoznati potrošač koji je dostavio „fotografiju“ proizvoda Bonžita sa bubašvabom. Gospodin Papović je pozvao potrošače da se uzdrže od kupovine proizvoda Ravanice „jer je u njima pronađena buba“ i objavljeno je još niz netačnih podatka.

Goran Papović i novinari nisu sačekali kraj kontrole nadležne inspekcije Ministartstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i njen izveštaj o tome da li postoji mogućnost zagađenja proizvoda, već su objavili izjavu – poziv na bojkot proizvoda Ravanice koji je uputio Goran Papović. Šteta je načinjena preduzeću objavom netačne i neproverene izjave.

U međuvremenu je okončana kontrola i utvrđeno je da Ravanica primenjuje sistem HASAP i da je verifikovana bezbednost svih proizvoda, kao i da proizvodi ispunjavaju uslove zahteva potrošača i da su oni usaglašeni sa njihovim potrebama i očekivanjima koji se odnose na kvalitet i bezbednost proizvoda.

Posle prijema Zapisnika nadležne inspekcije Ravanica je podnela tužbu protiv Gorana Papovića zbog narušavanja poslovnog ugleda preduzeća i traži odštetu od 10.000.000 dinara. Sud će doneti odluku po našoj tužbi i nemamo namere da dajemo komentare o predmetu spora, ali smatramo svojom obavezom da skrenemo pažnju javnosti da nakon što je nadležna inspekcija utvrdila činjenice, mediji ne samo da nisu demantovali neproverene informacije koje su prvobitno objavili, već su naprotiv nastavili hajku protiv Ravanice, sada zbog toga što smo podneli tužbu zbog objavljenih neistina.

Podneta krivična tužba protiv Gorana Papovića je rezultat htenja svih zaposlenih koje je on uvredio pozivanjem na bojkot naših proizvoda i rezultat potrebe da se zna istina i stavi do znanja svima koji imaju nečasne namere prema našem preduzeću da mi nećemo stajati po strani, dok drugi pokušavaju da omalovaže neistinama naš rad i postojanje.

Mišljenje zaposlenih u našem preduzeću je da iza plasirane laži o „bubi u proizvodu“ stoji neka konkurentska konditorska firma iz zemlje ili inostranstva.

Mišljenje zaposlenih u našem preduzeću je da iza plasirane laži o „bubi u proizvodu“ stoji neka konkurentska konditorska firma iz zemlje ili inostranstva, obzirom da uzorak proizvoda do danas bezimeni potrošač nije dostavio ni NOPS-u, a ni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, službi inspekcije.

Poštujemo profesiju novinara i napore udruženja potrošača da zaštiti potrošače, ali istovremeno očekujemo da i naši radnici budu poštovani, kao i naši napori da živimo od svog rada. Mi ne živimo od kredita, od pomoći države, ne dobijamo subvencije.

Plate sami zarađujemo svojim radom, sopstvenim snagama i sposobnošću uspešnog menadžmenta uspevamo da zadržimo pozicije na tržištu u zemlji i inostranstvu.

Pojedinci bi da lažnim izjavama i objavama naruše ugled našeg preduzeća ZATO:

NEMAMO NAMERE DA ĆUTIMO I BUDEMO SAMO NEMI POSMATRAČI DEŠAVANJA I NEOSNOVANIH PISANIJA KOJA SE ODNOSE NA NAŠE PREDUZEĆE I U SVAKOM TRENUTKU SMO SPREMNI DA SNAGOM ARGUMENATA POZOVEMO NA ODGOVORNOST I BRANIMO NAŠ RAD, UGLED ZAPOSLENIH I NAŠEG PREDUZEĆA .

IMAMO APSOLUTNO POVERENJE U NAŠE RUKOVODSTVO KOJE ČINE SPOSOBNI RUKOVODIOCI, KOJI IMAJU POTREBNO ZNANJE, DUGOGODIŠNJE RADNO ISKUSTVO U KONDITORSKOJ INDUSTRIJI, ORGANIZATORSKE SPOSOBNOSTI I SVOJIM ANGAŽOVANJEM I PREPOZNATLJIVIM KVALITETOM NAŠIH PROIZVODA SVRSTALI SU NAŠE PREDUZEĆE U RED NAJUSPEŠNIJIH PROIZVOĐAČA U KONDITORSKOJ INDUSTRIJI.

Miroslava Zdravković je zamenica predsednika sindikalne organizacije ASNS – Fabrike konditorskih proizvoda Ravanica Ćuprija,

Dragana Mitrović je članica Odbora poverenika sindikalne organizacije ASNS – Fabrike konditorskih proizvoda Ravanica Ćuprija

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend