15. mar 2015.

Odbrana se opet žalila na optužnicu za ubistvo Ćuruvije

slavko-curuvija-------foto--P--PAVLOVICHAdvokati ocenjuju da optužnica ne bi smela da opstane i da dokazni predlozi nisu promenjeni u odnosu na prvu optužnicu, koju sud nije prihvatio

Odbrana optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog urednika listova „Dnevni telegraf” i „Evropljanin” podnela je žalbe Apelacionom sudu na optužnicu Tužilaštva za organizovan kriminal. Advokati se pozivaju na iste argumente kao i u odgovoru na optužnicu, tvrdeći da protiv optuženih nema dokaza kao i da je tužilaštvo načinilo mnogobrojne propuste.

Ova važna optužnica još od juna prošle godine čeka konačnu sudsku odluku bez koje suđenje ne može da počne. Više od devet meseci traje procedura preispitivanja tvrdnji tužilaštva. Zakon predviđa mogućnost odbrani da na optužnicu napiše odgovor, koji je u ovom slučaju prvi put prihvaćen, a drugi put odbijen, a zatim i drugostepeni žalbeni postupak na rešenje o potvrđivanju, koji je još u toku. Sve to, ali i četvoromesečni štrajk advokata, uticali su na to da ova faza postupka dugo traje i na neizvestan početak suđenja.

Optužnicu je prošle nedelje potvrdilo vanraspravno veće, ali će o njenoj konačnoj pravnoj snazi odlučiti Apelacioni sud u drugostepenom postupku, kada razmotri žalbe branilaca. Taj sud može da odbije žalbe odbrane, čime bi optužnica postala pravosnažna, ili da ih prihvati, što bi značilo još jedan korak unazad. Da li će Radomiru Markoviću, bivšem načelniku RDB, Milanu Radonjiću, nekadašnjem šefu beogradskog DB, kao i nižerangiranim operativcima Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku biti suđeno, znaće se posle odluke Apelacionog suda. Ako taj sud potvrdi optužnicu, prema zakonu, pripremno ročište treba da bude određeno u roku od mesec dana.

Optužnicu je prošle nedelje potvrdilo vanraspravno veće, ali će o njenoj konačnoj pravnoj snazi odlučiti Apelacioni sud u drugostepenom postupku, kada razmotri žalbe branilaca. Taj sud može da odbije žalbe odbrane, čime bi optužnica postala pravosnažna, ili da ih prihvati, što bi značilo još jedan korak unazad.

Advokati u žalbi ocenjuju da optužnica ne bi smela da opstane i da dokazni predlozi nisu promenjeni u odnosu na prvu optužnicu, koju sud nije prihvatio. Njihov je stav da nema nijednog materijalnog dokaza koji ukazuje na počinioce i nijednog neposrednog očevica koji ukazuje na okrivljene – ništa ne potvrđuje da je Kurak pucao u Ćuruviju, a Romić udario Branku Prpu u potiljak.

Dušan Mašić, Markovićev branilac kaže za „Politiku” da nema nikakve sumnje, niti bilo kakvog dokaza iz koga bi se moglo ustanoviti da bivši šef DB ima bilo kakve veze sa zločinom. Ključan dokaz protiv Markovića je iskaz Milorada Ulemeka Legije. Ulemek je u izjavi tužilaštvu ispričao da ga je, kada je 1999. godine počelo bombardovanje, pozvao Marković i pitao da li može da odradi jedan posao, što je on odbio. Onda se dogodilo ubistvo Ćuruvije. Ulemek je kazao da je kasnije saznao da su ubistvo počinili Kurak i Romić. Video ih je ispred Markovićevog kabineta i Marković mu je tada rekao da su to ubice Ćuruvije. Kasnije, 2002. godine , Ulemek je dao nalog Dušanu Spasojeviću, pokojnom vođi „zemunskog klana”, za likvidaciju Romića i Kuraka, da ne bi progovorili. O tome su, pored Ulemeka, svedočili Dejan Milenković Bagzi, Miloš i Aleksandar Simović i Miladin Suvajdžić. Kasnije su Romić i Kurak nenajavljeno otišli kod Ulemeka u stan i izgladili odnose. Ove dokaze Markovićeva odbrana ocenjuje kao proizvoljne.

Zora Dobričanin-Nikodinović, branilac Romića i Radonjića smatra da je sud rešenjem o potvrđivanju optužnice odustao od svih prethodnih primedaba iz naredbe kojom je tužilaštvu naložio dopunu istrage. Ona posebno ističe pitanje nadležnosti posebnog odeljenja, takozvanog specijalnog suda i postojanja organizovane kriminalne grupe, tvrdeći da ni u novoj optužnici o tome ne postoji nijedan dokaz. Sud je ranije tražio bolje obrazloženje tog navoda, ali tužilaštvo, prema stavu advokata, to nije učinilo ni u novoj optužnici.

Odbrana u žalbi ponovo ističe spornu situaciju koja se dogodila u samoj završnici istrage, tvrdeći da je tužilaštvo podiglo optužnicu kršenjem prava okrivljenih na odbranu, jer je to učinilo pre isteka rokova za primedbe na nalaz veštaka. U žalbi je naglašen i iskaz Branke Prpe, jedinog očevica ubistva. Ona je, prema navodima odbrane, svedočila da Kuraka ne prepoznaje kao čoveka koji je pucao u Ćuruviju.

Analizirajući osnovanost optužnice, odbrana ukazuje da gomila nepotrebnih papira kao što su službene beleške, krivična prijava, razni dopisi, anonimna dojava, novinski članci, ne mogu da budu dokaz u krivičnom postupku.

 Foto P. Pavlović 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend