15. mar 2015.

Nedopustivo objavljivanje fotografija maloletnog sina Aleksandra Vučića

nunsNezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog objavljivanja fotografija maloletnog sina Aleksandra Vučiča na sajtu www.teleprompter.rs

Otkrivanje identiteta maloletnika predstavlja ne samo grubo kršenje etičkog kodeksa i osnovnih profesionalnih standarda, već i ugrožava njegovu bezbednosti.

Mediji mogu da izveštavaju o svim pojavama za koje procene da postoji interes javnosti, ali su dužni da striktno poštuju prava maloletnika koja su u ovom slučaju, objavljivanjem fotografije, povređena.

NUNS podseća da je u Kodeksu novinara Srbije jasno naglašeno da maloletnici uživaju posebnu zaštitu, te da je novinar obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom.

Portal Teleprompter.rs je prekršio i Zakon o javnom informisanju i medijima u kome se decidirano kaže da se u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika, posebno mora voditi računa da sadržaj medija ne naškodi moralnom, intelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend