24. maj 2015.

„Odložiti privatizaciju na lokalu“

novineSindikat novinara Srbije apelovao je na poslanike da glasaju za odlaganje privatizacije lokalnih medija i tako spreče njihovo gašenje koje će se desiti 1. jula

SINOS u saopštenju navodi da su, zbog velikog pritiska medijskih udruženja da se privatizacija što pre završi, rokovi za izlazak države iz medija pola godine kraći u odnosu na druge firme.

„U startu nerealno postavljeni rokovi, neažurnost nadležnih institucija i nejasnoće u primeni socijalnih programa doveli su do potpune konfuzije“, navodi SINOS i dodaje da je dodatnu pometnju unela uredba o dodeli besplatnih akcija zaposlenima, budući da gotovo niko neće moći da ih dobije jer je većina građana uzela „Dinkićeve akcije“.

Sindikat ocenjuje da je utisak da je sve smišljeno kako bi krajnji cilj bio gašenje medija i podseća da u zemljama EU postoje regionalni i lokalni mediji, kao i da je u Crnoj Gori u toku donošenje medijskih zakona i niko od njih ne traži da se država povuče iz medija.

Sindikat navodi i da je 2007. godine Komitet ministara Saveta Evrope usvojio preporuke zemljama članicama, među kojima je i Srbija, da treba da postoji pluralizam vlasništva u medijima na svim nivoima, odnosno da postoje komercijalni emiteri ali i javni servisi na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou.

Predstavnici Evropske unije u Srbiji, kako se navodi, više puta su javno istakli da nikada nisu tražili privatizaciju svih medija, već isključivo transparentnost vlasništva i finansiranja.

Ustav Srbije, dodaje se, predviđa mogućnost da lokalna samouprava bude osnivač medija, zbog čega su se SINOS i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) obratili Ustavnom sudu septembra prošle godine sa inicijativom da se utvrdi ustavnost seta medijskih zakona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend