23. nov 2015.

Održana radionica u okviru projekta „O čemu Srbija ćuti?”

Učesnici projekta Slavko Ćuruvija fondacije „O čemu Srbija ćuti?” i predavači iz CINS-a tokom radionice, foto: Aleksandar Stanković / Slavko Ćuruvija fondacija

Učesnici projekta Slavko Ćuruvija fondacije „O čemu Srbija ćuti?” i predavači iz CINS-a tokom radionice, foto: Aleksandar Stanković / Slavko Ćuruvija fondacija

Novinari lokalnih medija odabrani na konkursu Slavko Ćuruvija fondacije, Ljubica Jocić, Violeta Glišić, Ana Aćimov, Natalija Jakovljević-Ivanić i Denis Kolundžija, upoznali tehnike istraživačkog novinarstva

Radionicom održanom od 18. do 20. novembra u Beogradu, pet novinarki i novinara lokalnih medija iz Subotice, Bečeja, Novog Sada, Kragujevca i Niša otpočelo je rad na pričama odabranim na konkursu „O čemu Srbija ćuti?”.

Tokom radionice novinari su stekli osnovna znanja o metodima i tehnikama istraživačkog novinarstva. Sa mentorima su radili na razradi sinopsisa i plana rada za istraživačke i analitičke priče, na kojima će raditi tokom sledeća četiri meseca.

Konkurs je bio namenjen novinarima lokalnih medija koji imaju predlog dobre novinarske priče od velikog značaja za lokalnu zajednicu, koju su spremni da ispričaju, a da je pritom reč o temi o kojoj nije dovoljno ili nije uopšte izveštavano.

Odabrani novinari: Ljubica Jocić (portal Južne vesti, Niš), Violeta Glišić (Kragujevačke novine, Kragujevac), Ana Aćimov (portal Moj Bečej, Bečej), Natalija Jakovljević-Ivanić(portal Magločistač, Subotica) i Denis Kolundžija (nezavisni novinar, priču će objaviti portal 021, Novi Sad) na ovoj radionici su se upoznali sa mentorima Antonelom Rihom(slobodna novinarka), Brankom Čečenom (direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS), Dinom Jahićem (glavni i odgovorni urednik CINS-a), Pericom Gunjićem(glavni i odgovorni urednik portala Cenzolovka) i Zoranom B. Nikolićem (izvršni urednik Cenzolovke).

Radionicu su otvorili Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije i Ilir Gaši, izvršni direktor Fondacije.

Između ostalog, učesnici su saznali o standardima i procedurama istraživačkog novinarstva, kako da planiraju istraživanje i naprave sinopsis priče, kako se u najozbiljnijim svetskim medijima vrši provera podataka (fact checking), sve o naprednim pretraživanjima interneta i društvenih mreža, kako da pretražuju najveće baze podataka u Srbiji, ali i kako da koriste specijalnu onlajn platformu za saradnju sa mentorima.

Cilj projekta „O čemu Srbija ćuti?” jeste unapređenje znanja i veština novinara lokalnih internet i štampanih medija u analitičkom i istraživačkom novinarstvu, kao i pospešivanje saradnje lokalnih medija, uključujući i međusobnu razmenu sadržaja.

Projekat se realizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend