06. nov 2015.

OEBS: Da pretplata ne utiče loše na manjinske programe

oebs-osce_660x330Šefica Odeljenja za medije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković ocenila je danas da uvođenje pretplate na javne servise u Srbiji ne bi trebalo loše da utiče na izveštavanje i slobodu medija na jezicima nacionalnih manjina, jer su pripadnici tih zajednica takođe građani koji će doprinositi plaćanju taksi za njihovo funkcionisanje

„Neophodno je da se potrebe svih građana zadovolje kroz programe javnih medija. Prelazak na taksu će doneti i mogućnost nezavisnijih uređivačkih politika, iako ni do sada nije sugerisano da je tokom ove prelazne godine, bilo određenih zahteva od strane finansijera“, rekla je Gordana Janković na skupu „Sloboda izražavanja unutar vojvođanskih nacionalnih zajednica“ u Novom Sadu.

Ona je ocenila da je jako važno da manjinske zajednice imaju istu vrstu informisanja na svojim jezicima, da imaju komunikaciju u okviru zajednice, da komuniciraju sa drugim manjinskim zajednicama, ali i da generalno budu u kontaktu i sa većinskim.

„To omogućava dobro informisanje, razvoj demokratskih institucija, poštovanje prava, ali što je najvažnije, tako imamo informisano odlučivanje građana kada se od njih traži glas na izborima“, dodala je Gordana Janković.

Podsetila je da novi medijski zakoni iz 2014. godine daju pravo da manjinske zajednice imaju nekoliko vrsta pravno organizovanih medija, finansiranih kroz fondacije nacionalnih saveta, koje onda mogu podržati i privatne, ali i medije civilnog društva, kao opciju koja nije toliko dobro istražena, a trebalo bi da bude.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović rekla je da se pitanje slobode izražavanja u manjinskim medijima ne može posmatrati odvojeno od većinskih medija.

„Manjinski mediji su preslikani većinski, posebno ako se postavlja pitanje negativnih uticaja stranaka na uređivačku politiku. Čini se da država nije jasno odredila ciljeve koji se tiču privatizacije manjinskih medija, pa su preporuke ekspertskih misija da se preispita mogućnost njihovog daljeg finansiranja“, upozorila je Eva Vukašinović.

Prema njenim rečima, država mora da se odluči da li želi manjinsku samoupravu ili ne, a ako je želi u ovom obliku, onda treba predstavnicima manjinskih zajednica da omogući da uređuju svoje medije.

Predsednik izvšnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović rekao je da će Medijska koalicija pet novinarskih udruženja aktivno učestvovati u procesu izmene Zakona o nacionalnim savetima, jer neke stvari za koje se mislilo da će bit rešene medijskim zakonima, a tiču se manjinskih medija, nisu u dovoljnoj meri pokrivene.

„Pre svega se to tiče slobode izražavanja i pronalaženja nekih unutrašnjih mehanizama kako da se ona obezbedi. Pojedini manjinski saveti su predložili dobra rešenja, da na primer zajedno sa medijskim udruženjima izrade unutrašnje smernice samoregulative“, rekao je Sejdinović.

Okrugli sto i projekat organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend