17. mar 2016.

“Opkolili su naš autobus i počeli udarati po prozorima te uzvikivali: Vi ste teroristi, vi podržavate teroriste, odlazite!”

autobusOko 50 kilometara od Groznog, na glavnoj cesti prema Bakuu, obilazak grupe novinara i aktivista, koji je organizirao ruski Odbor za prevenciju mučenja (Committee for prevention of Torture), nasilno su prekinuli naoružani i maskirani muškarci vičući: „Branite teroriste, ubojice naših očeva!“, izvjestio je CPJ prošle srijede

Napadači su prisilili putnike i vozača da napuste minibus, potom su ih pretukli i zapalili vozilo. Najmanje četvero novinara zadobilo je teže ozljede te je hospitalizirano. Kako je prenio The Intercept, grupu novinara i aktivista napalo je dvadeset naoružanih muškaraca koji su ih pretukli štapovima

Odbor za prevenciju mučenja organizirao je ovaj put s ciljem upoznavanja novinara iz Rusije i iz drugih država sa stanjem u Čečeniji, gdje većinu populacije čine muslimani pod okrutnom vladavinom Ramzana A. Kudyrova. Neki od putnika, među kojima je Aleksandrina Elegina, članovi su ne nevladine organizacije Joint Mobile Group, koja je osnovana nakon ubojstva poznate ruske novinarke i aktivistice, Natalije Estemirove.

Aleksandrina Elagina, dopisnica ruskog lista The New Times, za Fairpress se osvrnula na nedavni incident:

Vratili smo se u hotel Grozny City. Bili smo u pokrajini Ossetia na sjevernom Kavkazu, u školi broj jedan, gdje se 2004. dogodio jedan od najtežih terorističkih napada – kada su Islamski borci, njih 32, zatočili više od 1.100 ljudi, učenika, roditelja i učitelja (331 mrtvih (od čega 160 djece) i 700 ranjenih). Dva ili tri automobila (Lada, auto ruske proizvodnje kojeg preferira Vladimir Putin) blokirala su cestu da ne možemo proći. To je bilo blizu Inguške i Čečenske Republike. Otprilike petnaestak muškaraca iskočilo je iz tih automobila s dugačkim drvenim štapovima u rukama. Opkolili su naš autobus i počeli udarati po prozorima. Uzvikivali su nam: Vi ste teroristi, vi podržavate teroriste, odlazite!” Zašto? Ne znam. Možda iz razloga jer smo zajedno s aktivistima za ljudska prava napravili priču o ljudima koji su ubijeni od strane čečenskih sigurnosnih snaga. Jedan od muškaraca mi je rekao da ne bih trebala podržavati Čečene i da nemam što raditi u Čečeniji. Počeli su nas udarati sa štapovima te nas gurnuli u jarak, nakon čega su zapalili naš autobus i otišli. Sada imam problema s lijevom nogom, a doktor mi je rekao da se radi o dislokaciji zgloba koljena.

Nadalje, Elagina je istaknula da smatra kako se ovdje radi o terorističkom napadu:

Fairpress/Facebook

Fairpress/Facebook

Ljudi koji su planirali ovaj napad očigledno su se bojali aktivista i reportera koji žele raditi u Čečenskoj Republici. To je bila kampanja zastrašivanja i brutalnosti. Nadam se da kolege novinari neće popustiti takvom zastrašivanju. Ne vjerujem da će policija naći počinitelje i “sponzore” napada. Rezultati njihove istrage ovise o rješenjima naše federalne vlade, jer mislim da bi prava istraga utjecala na čelnu osobu Čečenske vlasti.

Potpredsjednica Odbora za prevenciju mučenja, Olga Sadovskaya progovorala je za Fairpress o ozljedama koje su zadobile osobe koje su napadnute:

Vozač je pokušao spriječiti jednog od njih da uđe u autobus i zbog toga je zadobio najozbiljnije ozljede: slomljena mu je noga, ruka i rebra. Također, taj bus koji mu je bio jedini izvor prihoda, izgorio je do temelja. Švedska novinarka Maria ima ozbiljne posjekotine na nozi od prozorskog stakla koje je razbijeno. Norveški novinar Oystein je pretučen jer se pokušavao boriti te ima masnice po cijelom tijelu kao i dislokaciju noge. Naša odvjetnica Katerina Vanslova također je pretučena te je zadobila potres mozga. Fotografu Mikhailu Solinunu ozlijeđena je noga te ima poremećaj zbog stresa koji je pretrpio te se boji napustiti stan, ići među ljude i slično. To je vrlo problematično u njegovom slučaju budući da je fotograf. Druga novinarka Alexandrina Elagina ima slomljenu nogu. Sve kamere i dokumenti su izgorjeli u busu, a preostala oprema odnesena je s mjesta zločina od strane nepoznatih osoba.

Osvrnula se na motive koji stoje iza ovog napada:

Napadači su vikali „Branite teroriste, ubojice naših očeva!“ zato što je dobro artikuliran stav čečenske vlasti o tome da borci za ljudska prava štite teroriste. Iza napada stoji vrlo jasan naum Ramzana Kadyrova da istjera borce za ljudska prava iz regije i prikrije sve negativne informacije o regiji prije njegovih ponovnih izbora koji bi se trebali održati za dva mjeseca.
Na upit je li ovo prvu put da se nešto ovakvo dogodilo novinarima, Sadovskaya je odgovorila da su se napadi događali i ranije:

Prije dva ili tri tjedna dogodio se pokušaj otmice tri novinara u Groznom. Također, naš ured je napadnut prije godinu dana i prije pola godine, prilikom tih napada ured je u potpunosti uništen.
Europska federacija novinara (EFJ) osudila je ovaj napad na novinare i aktiviste te je zatražila od ruskih vlasti da istraže taj slučaj i da počinitelje privedu pravdi.

Fairpress je povodom napada kontaktirao Odbor za zaštitu novinara (CPJ) iz kojeg nam je Ashley Parent (komunikacije) poslala priopćenje u kojem je naglašeno:

Napad na skupinu novinara koji su bili u Rusiji u nestabilnom sjevernom Kavkazu kako bi pokrili kršenja ljudskih prava, omogućen je vladinim nedjelovanjem na otvoreno neprijateljstvo prema medijima. Kada regionalni dužnosnici smiju upućivati prijetnje novinarima putem javnih foruma i radi toga ne snose nikakve posljedice- neprijatelji slobode medija su ohrabreni da djeluju.

 Foto: Kristina Markalaus i Ivana Horvatek. Fotomontaža: Facebook. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend