12. feb 2015.

Osvojimo slobodu, pritisci će uvek postojati

BIRN-KLJM-5Novinari moraju da se odupru pritiscima, da osvoje svoje slobode i pored toga što su izloženi nezapamćenoj cenzuri i što je autocenzura raširena, poručili su učesnici debate „Oslobodi medije“

„Novinari Balkanske regionalne istraživačke mreže (BIRN) nisu bili svesni razmera gušenja kritičke misli u Srbiji dok nisu objavili tekst o tenderu za ispumpavanje vode u kopovima Kolubara“, rekla je direktorka te mreže Gordana Igrić na debati o medijskim slobodama koja je danas održana paralelno u dva medija centra, u Nišu i Beogradu.

Igrićeva je navela da je medijska solidarnost u slučaju BIRN-a izostala i dodala da su za dve nedelje, koliko je kampanja protiv BIRN-a trajala, objavljena 294 priloga, ali da su novinari BIRN-a samo 10 puta pozvani da komentarišu, i to ne od strane glavnih medija.

Devedesetih je vlast ubijala novinare, a sada ih ubija finansijski“

Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika „Vreme“, istakla je da pritisci na slobodu medija i na slobodu govora, naročito kada su političke elite u pitanju, neće nikada prestati i da se „sloboda osvaja tako što odolevamo takvim pritiscima, a ne tako što težimo da oni nestanu“.

Iz Medija centra u Nišu, glavni urednik portala „Južne vesti“ Predrag Blagojević ukazao je na finansijsku zavisnost i česte finansijske pritiske kroz koje „Južne vesti“ već neko vreme prolaze. Ipak, Blagojević smatra da mediji moraju da istraju u kritici i da šansu za medije vidi i u mladim novinarima.

Željko Bodrožić iz „Kikindskih novina“ smatra da ima sličnosti u pritisku na medije danas i devedesetih, samo što su danas metode drugačije.

Ukazano je i na to da je kvalitet izveštavanja pod velikim pitanjem, a kao ugledan primer Bodrožić je naveo Radio-televiziju Vojvodine, ocenivši je kao trenutno najslobodniju televiziju u Srbiji.

Miroslav Janković, pravni savetnik iz OEBS-a, skrenuo je pažnju na pritiske na onlajn medije, prevashodno blogere, i naglasio da je pritisak na žene blogere čak tri puta veći nego na muškarce.

„Devedesetih je vlast ubijala novinare, a sada ih ubija finansijski“, rečeno je na debati.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend