12. feb 2015.

Srbija za 13 mesta pala na listi slobode medija

reporteri bez granica1U izveštaju Reportera bez granica, za koji je Tanjug nedavno pogrešno naveo da Srbiju rangira bolje nego prethodne godine, naša zemlja je na 67. poziciji, što je za 13 mesta lošije nego 2013. godine

Srbija je po slobodi medija na 67. mestu od ukupno 180 zemalja, objavila je organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontiers – RSF).

Prema podacima objavljenim na sajtu RSF, Srbija je u odnosu na prethodnu godinu pala za 13 mesta. RSF ovu tabelu pravi na osnovu nekoliko kriterijuma, poput postojanja medijskog pluralizma, nezavisnosti medija, prisustva autocenzure, transparentnosti i pravnog okvira u kojem mediji funkcionišu. Detaljnu metodologiju računanja pogledajte ovde .

Inače, sredinom januara, svega nekoliko dana nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić novinare BIRN-a optužio da su lagali u svom istraživanju o ispumpavanju vode iz površinskog kopa Tamnava, većina medija objavila je “najnoviji” izveštaj RSF po kojem je Srbija napredovala u oblasti slobode medija. Novinari Cenzolovke ubrzo su ukazali na to da je reč o prošlogodišnjem izveštaju, nakon čega je Tanjug – koji je vest o “napretku” prvi objavio – uputio izvinjenje.

Kada je reč o zemljama bivše SFRJ, poredak je sledeći: Slovenija (35), Hrvatska (58), Bosna i Hercegovina (66), Srbija (67), Kosovo (87), Crna Gora (114), Makedonija (117). U odnosu na prošlu godinu, osim Srbije, lošiji rezultat beleže Slovenija i Kosovo, dok je Makedonija svoju poziciju drastično popravila.

Od ostalih država u susedstvu Srbije, situacija je bolja u Mađarskoj (65) i Rumuniji (52), a znatno lošija u Bugarskoj (106) i Albaniji (82).

Deset država sa najboljim rezultatima u oblasti medijskih sloboda jesu Finska, Norveška, Danska, Holandija, Švedska, Novi Zeland, Austrija, Kanada, Jamajka i Estonija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend