05. avg 2015.

Otvoreno pismo televiziji N1 – stop neprofesionalizmu!

LogoZonaPlusTekst pod nazivom “Skoro sav novac za medije u Nišu dobili bliski SNS-u”, objavljen 22.07.2015, na portalu N1 Info, vrvi od kršenja etičkog kodeksa u novinarstvu i primer je novinarskog neprofesionalizma, kakav ne priliči televiziji vašeg formata i ugledu koji ubrzano stičete u regionu

Tekst koji je prepun paušalnih i nadasve tendencioznih tvrdnji, deo je medijske hajke uperene protiv nekih medija čiji su projekti prihvaćeni na konkursu Grada Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja. Iako se naš medij (TV Zona plus) na više mesta, u datom tekstu spominje u izrazito negativnom kontekstu, vaša novinarka nije našla za shodno da kontaktira direktora, glavnog i odgovornog urednika ili bilo koga iz televizije Zona plus, što predstavlja eklatantno kršenje etičkog kodeksa, odnosno izvrgavanje ruglu pravila druge strane.

Umesto toga, za prilog se uzima izjava Predraga Blagojevića, glavnog urednika portala Južne vesti, koji proziva medije u Nišu koji su dobili novac na gradskom konkursu. U prilogu se nigde ne navodi da su na istom konkursu (na kojem su, kako vi navodite, novac dobili mediji bliski SNS-u) i Južne vesti dobile 2.000.000 dinara. Dalje, za prilog objavljen na N1 televiziji govori i Zorica Miladinović, u ime Lokalnog antikorupcijskog foruma, stavljajući našu televiziju u red medija bliskih vlasti. Nigde se ne pominje da je Miladinovićeva dopisnik lista “Danas” koji je takodje konkurisao za novac poreskih obveznika Niša, ali čiji projekat nije prihvaćen od strane nezavisne komisije, što Zoricu Miladinović u ovom slučaju dovodi u jasnu poziciju sukoba interesa.

Interesantno je da vaša dopisnica nije kontaktirala nijednog člana komisije koja je odlučivala o raspodeli novca medijima, a koji su najpozvaniji da govore o ovakvom ishodu medijskog konkursa u Nišu.

Smatramo da je ovakvo izveštavanje uvreda za medijske profesionalce koji kreiraju uredjivačku politiku i program TV Zona plus, uz privrženost etičkom kodeksu u novinarstvu, objektivnom informisanju i vrednostima demokratskog društva. Smatramo da je procenjivanje vrednosti jednog medija po vlasničkoj strukturi, a ne po programskim sadržajima, više nego neozbiljno.

Nadam se da smo dokazali, da je ovaj tekst zlonameran i veoma površan. Svesni smo da je vaš medij nov na medijskoj sceni Srbije i da se još razvija, ali isto tako mislimo da zaslužujete profesionalnije i učenije dopisnike iz ovog dela Srbije, kako ne biste emitovali priloge i objavljivali tekstove sa početničkim greškama kao što je ovaj, na koji smo morali da reagujemo.

Uredjivacki kolegijum regionalne TV Zona plus

Povezana vest

Odgovor i reakcija na „Otvoreno pismo N1 televiziji“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend