17. maj 2016.

Pahomijev čovek pretio „Blicu“

Pojedine vladike na Sabor SPC došle u besnim limuzinama

Sudeći po limuzinama u kojima su došli na početak Sabora SPC, pojedine vladike su juče patrijarhu Irineju položile debele račune.

Slučajni prolaznici mogli su da pomisle da se u Patrijaršiji održava veliki biznis forum, a ne sastanak duhovnika zavetovanih na skromnost.

Ekipa “Blica” koja je juče fotografi sala luksuzne četvorotočkaše vladika juče se našla na meti sveštenog lica iz pratnje vladike vranjskog Pahomija.

Ko vam je dao odobrenje za slikanje? – upitao je muškarac u mantiji nakon što je spustio staklo na „mercedesu” E klase i ugledao fotoaparat.

Nezadovoljan odgovorom fotoreportera da samo radi ilustracije, sveštenik je pripretio.

Opasno je to što radite.

Opasno je po vas – poručio nam je pre nego što se odvezao ka centru Beograda.

Kako se bližio početak Sabora, tako su vladike pristizale.

Ređali su se “mercedes ML”, „škoda superb” i “oktavija”… Međutim, ima i skromnih vladika, pa je tako episkop zahumskohercegovački i primorski Grigorije stigao u porodičnom „fordu C-maks“.

Verski analitičar Draško Đenović kaže da ovakva raskoš vladika pokazuje da su zavet koji su dali Bogu da će živeti u skromnosti, ostavili za nebeski, a ne ovozemaljski život – kaže Đenović.

Ovi automobili pokazuju da Crkva ne živi s narodom, već da su se od njega odrodili – kaže Đenović.

Inače, prva tačka dnevnog reda na Saboru bila je razmatranje stanja u eparhijama, a pod posebnom lupom bili su izveštaji o novcu.

ISUS NA MAGARCU, A ONI U DŽIPOVIMA

Ako bi se gledao vozni park ispred Patrijaršije, moglo bi se zaključiti da Isus nije jahao na magarcu, kao što kaže Jevanđelje, već je jezdio u džipu, „audiju“, „mercedesu“…

Vladike SPC bi morale da se otrezne i da zavedu red među sobom, odnosno da se Sabor pozabavi likom i delom svakog svog člana ponaosob, a ne selektivno i od slučaja do slučaja.

Inicijativu treba da pokrene patrijarh Irinej lično, pošto kod njega nema naznaka luksuza – kaže Đenović.


Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend