17. maj 2016.

D.Šperu nagrada za istraživačko novinarstvo

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) i Radio-televizije Vojvodine Darko Šper jedan je od dobitnika Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Srbiji za 2015. godinu

Na osnovu pristiglih radova žiri je odlučio da dodeli četiri nagrade i to nagradu za priču najboljeg mladog istraživačkog novinara, kao i nagrade za prvoplasiranu, drugoplasiranu i trećeplasiranu priču.

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo uručena je danas u Beogradu Aleksandru Đorđeviću za priču „Iskopavanje kopa i budžeta“, koja je objavljena na sajtu Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN), koja je prvoplasirana. Dobitnici ovogodišnje nagrade za priču najboljeg mladog istraživačkog novinara su Snežana Đurić i Novak Grujić, za serijal „Opštinski radar“ koji je objavljen na sajtu Pištaljka.rs u prvoj polovini 2015. godine.

Nagradu za trećeplasirani rad, većinom glasova žirija, je dobio rad „Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera“. Autori su Ivan Angelovski, Petrit Čolaku, Krešnik Gaši i Jelena Ćosić. Rad je objavljen na veb strani Balkanske istraživačke mreže, www.balkaninsigh.com.

Nagrada je namenjena autorima istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Nagrada ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Novinar Darko Šper rekao je na današnjoj svečanosti proglašenja dobitnika da mu je posebno drago zbog nagrade, jer dolazi iz Novog Sada.

„Mi se uglavnom bavimo lokalnim temama i drago mi je što su te lokalne teme došle na nacionalni nivo i da je to neko prihvatio. Veoma mi je drago što dolazim i iz Radio-televizije Vojvodine, iz javnog servisa, gde su neke od ovih priča ekranizovane“, kazao je Šper.

On je rekao i da na RTV ima dosta mladih novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom i koji žele da stave publici na znanje da su u službi njih, a ne političara.

„Nadam se da ćemo tu misiju nastaviti i da nas ljudi posmatraju“, dodao je on.

Serijal istraživačkih tekstova Darka Špera o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj žiri, u čijem radu su učestvovali Brankica Stanković, odgovorna urednica portala Insajder.net, Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i Vladimir Barović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nagradio je kao drugoplasirani.

„Serijal se bavi suđenjem Nacionalnom stroju, predstavlja javno dostupnu dokumentaciju i javnosti pruža uvid kako se odustalo od krivične odgovornosti i kako su pripadnici Nacionalnog stroja samo prekršajno odgovarali. Na svetlo dana iznosi jako važnu društvenu temu ali otvara i pandorinu kutiju stanja u srpskom pravosuđu“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu EU za istraživačko novinarstvo je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Procesom dodele nagrade u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend