19. jan 2016.

Parlament o zakonu o oglašavanju: Restriktivnije mere za reklamiranje duvana i alkohola

skupstina-srbije_12Poslanici republičkog parlamenta završili su raspravu o predlozima zakona o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti, za čija rešenja su stigle i pohvale iz opozicije

Poslanici su rad nastavili debatom o predlozima za autentično tumačenje zakona o autorskom i srodnim pravima i o elektronskim medijima.

Taj drugi predlog je inicirala SNS kako bi se razrešile nedoumice oko izbora kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije u ime udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

U predlogu autentičnog tumačenja piše da te organizacije treba dogovorom da utvrde konačan predlog dva kandidata, a da se u suprotnom konačan predlog zajedničkog kandidata utvrđuje glasanjem tako što predstvnik svake organizacije glasa za jednog kandidata, posle čega se utvrđuje konačan predlog dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić rekao je da su zakonski predlozi o oglašavanju i o informacionoj bezbednosti dobar korak ka uređenju pravnog štema i ka usklađivanju sa evropskim propisima.

Najavio je da će ta stranka podržati Predlog zakona o informacionoj bezbednosti, a da je na predloženi zakon o oglašavanju podneti amandmane koji idu ka još restriktivnijem propisivanju mogućnosti oglašavanja duvanskh proizvoda, alkoholnih pića i sadržaja koji mogu da upućuju na pornografske sadržaje.

Pošto je rekao da je nejasna odredba koja reguliše oglašavanje putem plakata, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je objasnio da je oglašavanje putem plakata dozvoljeno ako javna površina za postavljanje plakata aktom jedinice lokalne sampurave bude određena za te namene ili je za postavljanje plakata na javnoj površini potrebna dozvola jedinice lokalne samouprave.

Demokrate smatraju predloženi zakon o informacionoj bezbednosti kao ozbiljan korak napred, a zamerke te stranke odnosile su se na mala ovlašćenja Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima.

Ljajić je objasnio da rešenje, prema kome će Ministarstvo imati izvršna ovlašćenja, a to telo sva druga u smislu „upozoravanja, analize, sagledavanja stanja na globalnom nivou, davanja preporuka… postoji u svim zemljama EU, te da je ekonomičnije i operativnije“.

Njihovo stanovište je i da zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti treba da budu u sastavu Tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti.

Naprednjaci su pozdravili formiranje Nacionalnog saveta za informatičku bezbednost, kao i nacionalnog tela koje treba hitno da reaguje ukoliko dođe do određenih napada u ovom prostoru.

Predloženi zakon, kako su istakli, govori o tome da se Srbija i vlada krajnje odgovorno odnose prema toj temi.

Socijalisti su u prilog teze o ozbiljnosti informacione bezbednosti izneli podatak da je predlogom budzeta za 2016. godinu američka vlada predvidela 14 milijardi dolara kako bi se bolje zaštitile savezne i privatne mreže od hakerskih pretnji.

Poslanici u petak o amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas raspravu o predlogu za autentično tumačenje Zakona o elektronskim medijima, a rad nastavljaju u petak razmatranjem 475 amandmana na predloge zakona o policiji, o javnom redu i miru i o javnom okupljanju.

Tokom rasprave o autentičnom tumačenju Zakona o elektronskim medijima, iz DS je apelovano na poslanike da ga ne podrže, dok su iz vladajuće većine odbačene primedbe o neregularnosti prilikom izbora člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Poslanici su razmotrili predložene zakone o oglašavanju i o infromacionoj bezbednosti, kao i predloge autentičnih tumačenja zakona o autorskom i srodnim pravima i o elektronskim medijima.

Taj drugi predlog inicirala je SNS kako bi se razrešile nedoumice o izboru kandidata za člana Saveta REM u ime udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

U predlogu autentičnog tumačenja piše da te organizacije treba dogovorom da utvrde konačan predlog dva kandidata, a da se u suprotnom konačan predlog zajedničkog kandidata utvrđuje glasanjem, tako što predstvnik svake organizacije glasa za jednog kandidata, posle čega se utvrdjuje konačan predlog dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

DS: Procedura autentičnog tumačenja se zluoptrebljava

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović (DS) rekla je da se procedura autentičnog tumačenja zluoptrebljava i koristi umesto izmena i dopuna zakona.

– Predloženo nam je unošenje nove odredbe kako bi poslanička većina mogla da izabere jednog kandidata, a to je Goran Peković – rekla je Marjanović, dodajući da je „očigledno da SNS ne želi da prihvati predlog najvećeg broja civilnih organizacija“.

Ona je tokom rasprave tvrdila i da su naprednjaci najpre podržali da kandidatura Pekovića nije u skladu sa zakonom, a da su onda bili „naterani“ da promene odluku.

Poslanica SNS Dušica Stojiljković objasnila je da je razlog za podnošenje predloga autentičnog tumačenja nejasnoća odredaba, a da je do problema došlo kada su pojedine organizacije glasale za dva kandidata, a druge za po jednog.

Dodala je da je zakonom propisano da se dogovorom utvrđuju dva kandidata, a da se, ako to nije moguće, konačan predlog utvrđuje glasanjem, tako što predstavnik svake organizacije glasa za jednog kandidata.

– Ovim predlogom autentičnog tumačenja obezbeđuje se pravna sigurnost i jednakost, pa pozivam kolege da u danu za glasanje podrže predlog – rekla je Stojiljković, dok je njen kolega iz poslaničkih klupa Marjan Rističević dodao da bi apel opozicije shvatio ozbiljnije da ih je bilo više u sali prilikom rasprave o predlogu za autentično tumačenje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend