25. okt 2016.

Partije ne smeju pretiti medijima

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva političke partije da u komunikaciji sa novinarima i medijima uvažavaju njihov društveni značaj i da, u skladu sa tim, svoje nezadovoljstvo ili neslaganje sa medijskim sadržajima iskazuju na kulturan i demokratski način – bez pretnji, ucena, uvreda ili omalovažavanja

Najnoviji slučaj sporne komunikacije sa medijima predstavlja pismo koje je Informativna služba Srpskog pokreta Dveri uputila portalu Nova borba.

Zastupnica portala Vanja Pavlov obratila se tim povodom NUNS-u pismom koje objavljujemo u celosti:

“Dana 23.10.2016. na našem portalu objavili smo vest sa naslovom „AMERIČKI PAPIRI Dokument dokazuje SARADNJU SRPSKIH DESNIČARA sa CIA“ kojom smo najavili objavljivanje dokumenta u koji je naša redakcija imala uvid. Pomenuti dokument dokazuje da je potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Jasmina Vujić sarađivala sa Centralnom američkom obaveštajnom agencijom (CIA).

Ubrzo nakon objavljivanja teksta, sa mejl adrese Jugoslava Kiprijanovića, direktora informativne službe Dveri stigao nam je mejl sledeće sadržine:

a) „Zahtevamo da momentalno uklonite ilustraciju iz objave“

b) „Sa nestrpljenjem očekujemo objavljivanje dokumenata koji ste ekskluzivno najavili, kako bismo pokrenuli druge postupke zbog iznošenja kleveta i neosnovanog rušenja ugleda Srpskog pokreta Dveri u javnosti“.

Ovakvo upozorenje gospodina Kiprijanovića, a ispred pokreta Dveri nas veoma iznenađuje i ne možemo da ga shvatimo drugačije nego kao pretnju kako pomenuti dokument ne bismo objavili.

Imajući u vidu dobru i korektnu saradnju koju smo imali sa pokretom Dveri do sada (sledi spisak linkova sa tesktrovima o SP Dveri)… zaista smo iznenađeni ovakvim obraćanjem predstavnika tog pokreta i pitamo se šta možemo da očekujemo kada dokument i objavimo, ako već sada dobijamo pretnje.

Smatramo da ovakav odnos prema novinarima nikako ne može doprineti slobodi medija i pravu javnosti da pravovremeno dobije informacije koje su od javnog značaja.

Zato vas molimo kao strukovno udruženje da stanete u zaštitu našeg informativnog portala.

Kao zakonski zastupnik lično nisam bila u mogućnosti da utičem na dati članak, jer je to zadatak urednika. Ipak, imajući u vidu da smo dobili pretnje samo zbog najave da ćemo objaviti dokument koji potkrepljuje naše tvrdnje, osećam se dužnom da se obratim upravo vama, kako bismo bili sigurni da će ovakvi slučajevi ostati pojedinačni.”


Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 24.10.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend