10. okt 2014.

Pitanja nisu dobrodošla

avucic1Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, reagovao na pitanja novinarke Tamare Spaić.

Umesto odgovora na krajnje korektna pitanja, premijer je izneo niz optužbi na račun koleginice Spaić i lista u kome radi.

Način na koji je premijer komunicirao sa koleginicom Spaić, pokazuje da izvršna vlast ne brine dovoljno o proširivanju prostora za slobodnu razmenu informacija, mišljenja i stavova.

Takve reakcije imaju suprotan efekat jer se šalje poruka da pitanja nisu dobrodošla, a mediji obeshrabruju da se bave istraživačkim novinarstvom.

Podsećamo na činjenicu da se u Srbiji sa programa TV stanica povlače političke emisije u kojima se mogu čuti različiti stavovi i mišljenja i da je u interesu javnosti da se o pozadini takvih tendencija sazna što više. Izvršna vlast, uključujući i Vladu Srbije i premijera, ne može tu činjenicu da ignorišu jer snose neposrednu odgovornost za širenje medijskih sloboda i slobode javne reči.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend