10. okt 2014.

Bakić: TV stanice direktno pod kontrolom Vlade Srbije

255x160_68111-bakicSociolog i profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu Jovo Bakić ocenio je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji mogao da bude oštriji u oblasti medija gde je „stanje blizu katastrofalnog“.

„Moglo je da bude i oštrijih formulacija, jer je stanje blizu katastrofalnog. U vreme (Slobodana) Miloševića, gotovo uvek je postojala neka televizijska stanica koja je bila potpuno slobodna. Danas nema takve stanice, a koja ima nacionalnu frekvenciju. Sada su sve direktno pod kontrolom Vlade Srbije“, rekao je Bakić za agenciju Beta.

On je istakao da su sve televizijske stanice pod kontrolom, bez obzira da li su u privatnom vlasništvu, jer Vlada Srbije ima uticaj na oglašivače.

„Tako da su stanice pretvorene u informativno-propagandne servise vladajuće stranke, odnosno Srpske napredne stranke“, dodao je sociolog.

„Srbija u ovom trenutku mora da brani svoje pravo za opstanak, jer kada bi odmah uskladila svoju politiku, to bi se veoma negativno odrazilo na ionako jadno privredno stanje u zemlji“, naveo je profesor Filozofskog fakulteta.

On je kazao da problemi koji su uočeni u izveštaju Evropske komisije realno i postoje, kao što je problem usklađivanja spoljne politike Ukrajine u kome Srbija ima „realne teškoće da se uskladi sa Evropskom unijom“.

„Srbija u ovom trenutku mora da brani svoje pravo za opstanak, jer kada bi odmah uskladila svoju politiku, to bi se veoma negativno odrazilo na ionako jadno privredno stanje u zemlji“, naveo je profesor Filozofskog fakulteta.

Komentarišući da je prema izveštaju nezaposlenost dostigla stopu od 20 odsto radno sposobnog stanovništva, Bakić je kazao da ne treba imati iluzije da će se to brzo rešiti i podsetio da ona nikada nije bila manje od 14 odsto.

„Svaka nezaposlenost koja je iznad 20 odsto je katastrofalna, a taj procenat varira“, objasnio je on.

Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u EU ocenila da je „Srbija dovoljno ispunila politička merila“, ali da se srpska vlada još „mora dalje usredsrediti na ono ključno, a to je posebno vladavina prava, uključujući slobodu izražavanja, reformu državne uprave, uporedo s dobrim ekonomskim upravljanjem“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend