30. dec 2014.

Podrška kolega: Svi štampani mediji na naslovnicama izvještavaju o policijskom upadu u redakciju Klixa

Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba

Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba

Naslovnice štampanih medija su jutros posvećene policijskom upadu u redakciju portala Klix.ba koji se desio jučer. Mnogi mediji su osudili pretres koji su obavili pripadnici MUP-a KS i MUP-a RS i upad u našu redakciju nazvali atakom na sve medije.

„Brutalan atak na medije“, naslov je na prvoj strani Dnevnog Avaza koji je na dvije stranice pisao o dešavanjima u redakciji portala Klix.ba. Podsjećamo i da je urednički kolegij Avaza oštro osudio upad u našu redakciju, a u današnjem izdanju Avaza su objavljene i brojne reakcije.

Na naslovnoj strani Oslobođenja je glavna vijest o „Terorističkom upadu zbog objavljenog snimka“.

Oslobođenje je podsjetilo da je Općinski sud 24. decembra primio prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, nakon čega je sudija za prethodni postupak izdao naredbu za pretres naših poslovnih prostorija, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 174. stav 1. Krivičnog zakona RS.

„Tražimo od institucija da ovom portalu osiguraju pravo na nesmetan rad. Dajemo punu podršku redakciji Klixa i stojimo im na raspolaganju“, izjava je Dragana Jerinića, predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske, a izjavu su prenijele banjalučke Nezavisne novine koje su također pisale o pretresu redakcije Klixa zbog spornog snimka u kojem premijerka RS-a govori o kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

I Mostarski Dnevni list je na naslovnoj stranici objavio priču o policijskom pretresu.

„Šta ako se pokaže da je snimak Željke Cvijanović vjerodostojan?“, naslov je u Dnevnom listu koji je podsjetio da je tridesetak medija, kojima policija nije dopustila ulazak u naše prostorije. Prenijeli su i izjave Borke Rudić, generalne tajnice Udruženja „BH novinari“, koja je kazala da se policijski upad u prostorije Klixa može nazvati terorističkim činom.

Još jednom se zahvaljujemo svim kolegama koji su jučer cijeli dan čekali ispred naše redakcije kako bi dobili informacije i pružili podršku. Hvala svim redakcijama koje su nas podržale u pravu na objektivno i nepristrasno izvještavanje.

#NovinarstvoNijeZločin

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend