12. okt 2014.

Političar osioni, novinar pokorni

boskoTo što se medijska situacija koristi za obračun DS-a s naprednjacima nikako ne sluti na dobro. Oni će, i jedni i drugi, napadima, odnosno kontranapadima, knjižiti neke svoje partijske poene, ali tugaljiva medijska scena Srbije od toga neće imati, ama baš, nikakve koristi.

Demokrate su dovoljno dugo bile na vlasti da udare temelje slobode medija. Od toga ništa. Boris Tadić je od mnogih televizija i novina zahtevao da mu se pitanja pošalju unapred. Onda je, uz pomoć svojih medijskih gurua, „nepodobna” pitanja precrtavao, a potpitanja ograničavao.

Biće da nova vlast nije naučila lekciju iz naracije koja ovde, nažalost, traje godinama: da se stavljanje amova na oči poslenicima novinarske profesije po pravilu olupa o glavu naručiocima takvih podzemnih radova. Političari bi onda, zbog toga platili izbornu cenu, ali mediji su žrtve u kontinuitetu.

Da se odmah razumemo: u velikoj meri i zato što su mediji podanički, poklonički i pokorno prihvatili da uđu u kolo sa političarima na vlasti koji bi ih, potom, preko svojih biznis veza, nagradili nekim prihodima od oglašavanja.

Prosto ne mogu da verujem da je srpska politika do te mere banalizovana: demokrate u medijskoj bahatosti SNS-a ne prepoznaju ni tračak sopstvene zasluge

Kada na to upozori izveštaj Evropske komisije, radujem se u meri u kojoj se vlast uznemirava. Ali, zašto se u tu problematiku petlja lider DS-a Bojan Pajtić, pozivajući se na Partije evropskih socijalista (PES) u Evropskom parlamentu?

Ništa mi ne znači što lider DS-a u pisanoj izjavi medijima ističe značaj PES-a kao partije koju čine socijaldemokratske i demokratske stranke Evrope i u kojoj su članovi stranke iz kojih dolazi 10 premijera država EU. Preostalih 18 pripadaju drugom taboru, uključujući Nemce ili Britance.

Srpske demokrate, iz oba svoja plemena, na veliku žalost njihovih simpatizera, prokockale su svoju šansu. Bar za dogledno vreme. Što samo znači da treba da ćute i da svoje opozicione teme traže na nekoj drugoj strani. Ne oko medija.

Kada danas Pajtić ili Tadić upozoravaju da nije omogućena slobodna i otvorena politička debata, pitam se ko je takvu uzurpaciju omogućio sadašnjoj vlasti. Složićemo se valjda da su vladavina prava i sloboda medija osnovni preduslovi koje Srbija mora da ispuni da bi postala deo evropske porodice, ali oni koji su ih kočili do juče ne mogu da budu lučonoše tih sloboda.

Zašto sadašnje raspolućene demokrate nisu na vreme opominjale svog dojučerašnjeg lidera, koji sada umišlja da može da propere svoje doskorašnju osionu kontrolu medija?

Lako je sada pozivati se na izveštaj Evropske komisije. Teže je suočiti se sa činjenicama koje prethode tom izveštaju. Demokrate su, znam da će se složiti i mnogi njihovi bivši birači, krive što su stvari ovakve kakve jesu. Uključujući i dolazak naprednjaka na vlast.

Ne bih, nikako, da aboliram SNS, jer on je nasleđenu medijsku situaciju učinio još gorom, ali prosto ne mogu da verujem da je srpska politika do te mere banalizovana: demokrate u medijskoj bahatosti SNS-a ne prepoznaju ni tračak sopstvene zasluge, naprednjaci misle da je kritika prethodnika dovoljan argument da mogu tako osiono da se ponašaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend