22. jan 2016.

Politika i Novosti da objave zarade direktora i urednika

vukasinDnevni listovi Politika i Večernje novosti, koji su značajnim delom u državnom vlasništvu, trebalo bi po ugledu na RTS, građanima da obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika, smatraju novinarska udruženja NUNS I NDNV

Udruženja smatraju da ti listovi javno treba da saopšte i ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju.

Osim toga, kako se navodi, i sama država bi morala da predoči građanima ko su njeni partneri u upravljanju firmama „Politika novine i magazini“ i kompanije „Novosti“, koji su iz „nedovoljno jasnih razloga zaobiđeni u procesu izlaska države iz medijske sfere“.

„Očekujemo da po principu transparentnosti, ovi dnevni listovi jasno predoče svojim čitaocima i svim građanima ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju lica imenovana od strane države ili državnih kompanija“, navela su ta udruženja u saopštenju.

Kako su objasnili, na taj način bi bilo jasnije u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku i da li ima mehanizme zaštite svojih finansijskih interesa u ovim kompanijama.

NUNS i NDNV smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su pitanju dve kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji prolaze kroz turbulentan proces promene vlasnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend